Προετοιμασία 45’ Αναμονή 30′, Ψήσιμο 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ (για 15 μερίδες)
Για το φύλλο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Χυμός από ½ πορτοκάλι
1 αβγό
½ φλ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Νερό, όσο πάρει
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι + 1 φλ. επιπλέον για το μέλωμα της πίτας αφού ψηθεί
4 αβγά
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
1 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό, και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης (προσθέτουμε ή αφαιρούμε μέλι ή ζάχαρη, κατά προτίμηση).
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε πάχος περίπου ½ εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι ένα ταψί διαμέτρου 42 εκ. Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετά, και στερεώνουμε τις άκρες του στο χείλος του ταψιού. Απλώνουμε μέσα τη γέμιση ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια. Αλείφουμε την επιφάνεια με μπόλικο λάδι και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια. Τρυπάμε με ένα πιρούνι 2-3 φορές κάθε κομμάτι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Μόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με μέλι.