Τα dogfights στην καρδιά του Αιγαίου

Θα σας μεταφέρω νοερά στο Ανατολικό Αιγαίο, σε ύφος 22.000 ποδών, όπου επιχειρούνται οι πιο πολλές παραβιάσεις και εν συνεχεία οι πιο συχνές εικονικές αερομαχίες.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έχουν κλιμακώσει τις προκλήσεις τους έναντι της χώρας μας. Δεν είναι μόνον οι φραστικές επιθέσεις και οι ύβρεις των Ερντογάν και Μπαχτσελί κατά του Πρωθυπουργού είναι και η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των τουρκικών αεροπλάνων τόσο στο FIR Αθηνών, όσο και (πριν από μερικές ημέρες) με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τις αυξημένες ροές μεταναστών στον Έβρο καθώς και τη χθεσινή ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με το να στείλει η Άγκυρα το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούζ» στην καρδιά του Αιγαίου. Το τουρκικό σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Θα σας μεταφέρω όμως νοερά στο Ανατολικό Αιγαίο, σε ύφος 22.000 ποδών, όπου επιχειρούνται οι πιο πολλές παραβιάσεις και εν συνεχεία οι πιο συχνές εικονικές αερομαχίες. Εκεί όπου οι Έλληνες πιλότοι των F-16 και των Mirage, όπως οι ίδιοι μου περιγράφουν, τα «dogfights» (όπως λένε στη γλώσσα των πιλότων τις εικονικές αερομαχίες) , συμβαίνουν συχνά. Όπως συμβαίνει συχνά και το γεγονός ότι οι Έλληνες πιλότοι έχουν στα σκοπευτικά τους τα τουρκικά F-16. Όποιον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας κι αν ρωτήσεις να σου περιγράψει τι συμβαίνει εκεί πάνω η απάντηση που θα σου δώσει είναι σεμνή και ταπεινή: «Προσπαθούμε να έχουμε το τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου μας, βάσει των οδηγιών, των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και της εκπαίδευσης που έχουμε λάβει», λένε.

Αυτό το «τακτικό πλεονέκτημα», σημαίνει ότι ο Έλληνας πιλότος πλησιάζει την «ουρά» του τουρκικού F-16, πολλές φορές και στα 300 μέτρα, τον έχει θέσει στο σκοπευτικό του, με τον Τούρκο πιλότο να νιώθει την «ανάσα» του και να αισθάνεται την πίεση στο ραντάρ του. Δεν υπάρχει κανένα αεροσκάφος που εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο ( ή στο FIR Αθηνών) χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως και να μην αναγνωρίζεται και εν συνεχεία να μην αναχαιτίζεται, από ελληνικά μαχητικά. Και τα drones θα πείτε; Και τα UAV αναγνωρίζονται, αλλά με αυτά δεν γίνονται εικονικές αερομαχίες, απλώς παρακολουθείται η όλη πορεία τους, έως ότου εξέλθουν από το FIR Αθηνών, αφού πρώτα αναγνωρισθούν.

***
Παρ΄ολίγον ατυχήματα

Ωστόσο ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι μεγάλος. Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που υπάρχει, με την τιμή της κηροζίνης να έχει φθάσει στα ύψη. Για τους πιλότους των μαχητικών αλλά και για τα πολιτικά αεροσκάφη που πετούν στους αεροδιαδρόμους του Αιγαίου (όπως ο Blue-7, ή ο Red-17 ή ο Green-18) οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί. Είναι γνωστά άλλωστε πολλά επικίνδυνα περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, όπως αυτό με το ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που ενεπλάκη σε αερομαχία, πάνω από την Ικαρία με ζεύγος ελληνικών F-16. Τη στιγμή που ο πρώτος Έλληνας πιλότος είχε στα σκοπευτικά του τον πρώτο Τούρκο πιλότο, ο δεύτερος Τούρκος πιλότος καταδιωκόμενος από τον δεύτερο Έλληνα- προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, περνώντας «ξυστά» από τον πρώτο Έλληνα. Ευτυχώς, οι Έλληνες πιλότοι αποδείχτηκαν ψύχραιμοι και καλά εκπαιδευμένοι και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα

***
Μόνον χθες 29 παραβιάσεις

Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στους ουρανούς του Ανατολικού Αιγαίου σας ενημερώνω ότι μόλις χθες, δηλαδή μετά τις δηλώσεις Ερντογάν με το «Μητσοτάκης γιοκ», σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (7 από τουρκικά F-16, 16 από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 6 από UAV. Επιπλέον τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 8 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας

***
Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Αλλά, όπως σας είχα πει παραπάνω δεν είναι μόνον οι παραβιάσεις καθότι η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν, επιμένει και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Για δεύτερη μέρα σήμερα, σκάφη με μετανάστες, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια, επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Τέσσερα φουσκωτά σκάφη με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια. Οι βάρκες προσπάθησαν να εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο της Μυτιλήνης, της Χίου, και Σάμου. Το Λιμενικό απέτρεψε άμεσα το περιστατικό ενώ παραμένει σε ετοιμότητα.

***

Διάλογος με καθεστώς ύβρεων δεν υπάρχει

Μετά από όλα αυτά και την ακραία επίθεση του Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Νίκος Δένδιας ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, απάντησε: «Διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις.

***
Ο Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Σμύρνης και ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα που Ερντογάν και Μπαχτσελί προχωρούσαν σε φραστική επίθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά της χώρας μας, στο Δημαρχείο Αθηνών, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σμύρνης Tunç Soyer. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε «να μην επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των λαών μας», με τον Tunç Soyer να επισημάνει ότι «μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο λαών και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή». Οι δύο δήμαρχοι, που έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για τις παγκόσμιες προκλήσεις και την ανάγκη εξεύρεσης τοπικών λύσεων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας και Σμύρνης, ειδικά στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσα από την ανταλλαγή πρακτικών.

****
Ο Μητσοτάκης, Παπακωνσταντίνου και οι Beatles

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός επικαλείται στίχους από το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που λένε ότι «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» στην ομιλία του στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Οι πλέον προσεκτικοί παρατήρησαν ότι το τραγούδι του ροκ τραγουδιστή και τους στίχους του τους ανέφερε για άλλη μια φορά σε συνάντηση που είχε με νεολαίους του κόμματός του. Όπως δεν ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στην «Ιθάκη» του Καβάφη που λέει ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι». Το είπε και πάλι εγκαινιάζοντας τον εθνικό δρόμο Πατρών. Ωστόσο η ομιλία του στη Βοστώνη εντυπωσίασε γιατί μίλησε σε ένα διεθνές ακροατήριο (με φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη), απευθύνθηκε σε ένα γνώριμο περιβάλλον (είχε σπουδάσει εκεί, άκουσε τότε τον Χέλμουτ Κολ να εκφωνεί την κύρια ομιλία) και γενικά, όπως λένε οι συνεργάτες «ο πρωθυπουργός είναι ένας κοσμοπολίτης».

Ρώτησα ωστόσο τους συνεργάτες του πόση συμμετοχή είχαν στην συγγραφή στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο τη Βοστώνης; Η απάντηση που μου έδωσαν ήταν… μηδενική, «έπαιζε εντός έδρας», όπως έλεγαν χαριτολογώντας. Και αυτούς άλλωστε έκανε εντύπωση η αναφορά στον Καβάφη, αλλά και στους Beatles που έλεγαν σε κάποιο τραγούδι τους ότι «στο τέλος η αγάπη που λαμβάνεις είναι αυτή που δίνεις». Ή όταν προέτρεψε τους απόφοιτους, προτού τους ευχηθεί «καλή επιτυχία» «να κάνετε καλύτερο τον κόσμο, να χαίρεστε τη ζωή και να αναζητάτε την ευτυχία

***
Η νέα πλατφόρμα mySynigoroslive

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα πλατφόρμα mySynigoroslive, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της οποίας οι πολίτες -φυσικά πρόσωπα και νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων- μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα με τον Συνήγορο του Πολίτη και να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως για θέματα αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής. Με τη νέα αυτή πλατφόρμα δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη με στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους. Να σημειώσω ότι το mySynigoroslive αποτελεί το επόμενο βήμα στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων μέσω e-mail (press@synigoros.gr) και αναφορών ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Αρχής. Ενδεικτικά, μέσα στο 2021 ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε 18.802 αναφορές, ενώ πολλαπλάσια ήταν τα ερωτήματα ή τα αιτήματα που δεν αφορούσαν αρμοδιότητες του συνηγόρου.

***
Ο Πρωθυπουργός στο Game 4 των Σέλτικς με τους Χιτ

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βοστόνη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έναν αγώνα του κορυφαίο πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, αυτό του ΝΒΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πόλη στο πλαίσιο ομιλίας του στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College. Ακολούθως, θα αναχωρούσε για το Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο πρωθυπουργός είχε θέση κοντά στο παρκέ και καθόταν μάλιστα δίπλα στον ρούκι των Πίστονς, Κέιντ Κάνινγκχαμ, με τον τηλεοπτικό φακό να απαθανατίζει την στιγμή.

***
Επέστρεψε ο πράσινος ήλιος

Το νέο λογότυπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσίασε χθες η Χαριλάου Τρικούπη. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος επέλεξαν την μετονομασία του με 95%. Πλέον έχει επιστρέψει ο πράσινος Ήλιος. Το ρόδο, που αποτελούσε το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής, τελικά, δεν υπάρχει στο λογότυπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρότι υπήρχαν πληροφορίες, το περασμένο διάστημα, ότι θα υπήρχε κι αυτό σε κάποια… γωνίτσα. Πλέον, μετά από πολλές – εκλογικές και όχι μόνον – περιπέτειες, όταν ο πράσινος ήλιος είχε μετατραπεί σε μια απλή «συνιστώσα» των νέων σχημάτων της παράταξης, η νέα ηγεσία, αλλά και τα μέλη του κόμματος, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να ξανα-ανατείλει.

***

Τους δόθηκε μπλε στολή αντί πράσινης

Πρώτες γκρίνιες, μαθαίνω πως καταγράφονται στις τάξεις των 400 προσλαμβανόμενων στην πανεπιστημιακή αστυνομία οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη βασική τους εκπαίδευση στις 17 Μαΐου και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να λάβουν φύλλα πορείας για το Πολυτεχνείο και το πανεπιστήμιο στου Ζωγράφου καθώς και για το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Ως λέγεται, στους νέους αυτούς φρουρούς δόθηκε μπλε στολή αντί για πράσινη, όπως είχε σχεδιαστεί. Δηλαδή, στολή αστυφύλακα με την ένδειξη POLICE στην πλάτη και στο πέτο μια μικρή ταμπέλα με το ειδικό σήμα. Οι περισσότεροι εξέφρασαν αμέσως τις επιφυλάξεις τους, επειδή είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και φοβούνται μήπως προκληθούν αμέσως αντιδράσεις όταν θα περιπολούν στους διαδρόμους των σχολών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.