«Είναι μια μαχήτρια, έχει γεννηθεί στη Σπάρτη, αυτό τα λέει όλα»: με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τη νέα υφυπουργό Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών της Γαλλίας, τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μία καλή της φίλη, η Φλοράνς Γκαλ.
Ο διορισμός στη νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, υπό την Ελιζαμπέτ Μπορν, αυτής της 46χρονης γυναικολόγου – και ευρωβουλευτή από το 2019 – που δίνει από χρόνια μάχη για την καλύτερη ενημέρωση γύρω από την ενδομητρίωση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της γέμισε υπερηφάνεια την ιδιαίτερη πατρίδα της – όπως άλλωστε επεσήμανε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που ορίζεται στη γαλλική κυβέρνηση. Μόνο καλά λόγια είχε όμως για εκείνη και ο γαλλικός Τύπος – δεν ισχύει το ίδιο και για τη νέα κυβέρνηση Μπορν συνολικά.
Γεννημένη στη Σπάρτη, μεγαλωμένη στο Κιάτο, με σπουδές Ιατρικής στην Ιταλία και διδακτορικό στην ενδομητρίωση, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου ζει και εργάζεται στη Γαλλία από το 2007. «Παιδί της Ευρώπης», δήλωνε η ίδια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το 2019, όταν εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε ιδρύσει από κοινού με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ, τη σύντροφο του Φρανσουά Ολάντ, την οργάνωση Info-Endométriose: για το έργο της τιμήθηκε το 2017 με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας».
Συμπροεδρεύουσα του Covax, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είχε παραδώσει τον Ιανουάριο στον Εμανουέλ Μακρόν έκθεση για τη βελτίωση της διάγνωσης και της αναγνώρισης της ενδομητρίωσης, ασθένειας που εκτιμάται ότι προσβάλλει μία στις 10 γυναίκες παγκοσμίως. «Εργασιομανής», «τελειομανής», «ένας ωραίος άνθρωπος» – με αυτόν τον τρόπο την περιγράφουν όσοι τη γνωρίζουν από κοντά. «Θα έλεγε κανείς πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου της, που υπάγεται στο υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, γράφτηκε ειδικά για εκείνη» σχολίασε η εφημερίδα «Le Parisien».
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι μία από τις 13 γυναίκες που περιλαμβάνει, από κοινού με 14 άνδρες, η νέα κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα το πρωί, έναν και πλέον μήνα μετά τον δεύτερο προεδρικό γύρο και την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά στη Γαλλία. Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί «μία νέα μέθοδο», «μία νέα θητεία» ενός «νέου προέδρου».
Τελικά όμως, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, προτίμησε, όπως επεσήμανε η «Le Monde», τη συνέχεια από την αλλαγή, τα δοκιμασμένα «ταλέντα» από τα καινοτόμα πρόσωπα, την ασφάλεια από τον ίλιγγο του αγνώστου. Ο Μπρινό Λεμέρ παρέμεινε στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ζεράλντ Νταρμαμάν παρέμεινε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί παρέμεινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης… συνολικά πέντε πρόσωπα έμειναν στις θέσεις τους, περισσότερα από τα μισά μέλη της νέας κυβέρνησης ήταν ήδη μέλη της προηγούμενης και τα κυριότερα είναι επαγγελματίες της πολιτικής, ενώ το 2017 στην πρώτη του κυβέρνηση ο Μακρόν είχε επιλέξει αρκετές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών.
Κορυφαίος μεταξύ των εξαιρέσεων, ο διορισμός του γαλλοσενεγαλέζου ιστορικού Παπ Εντιάιγ στο πόστο του υπουργού Παιδείας και Νεολαίας, στη θέση του Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ. Ειδικός στην Κοινωνική Ιστορία των ΗΠΑ καθώς και στις μειονότητες, καθηγητής στη Sciences-Po, γενικός διευθυντής του Palais de la Porte-Dorée στο οποίο υπάγεται και το Μουσείο της Ιστορίας της Μετανάστευσης, ο Εντιάιγ είναι ένας διανοούμενος αριστερών πεποιθήσεων – και ο διορισμός του έχει κάνει, όπως αναμενόταν, έξαλλη τη γαλλική Ακροδεξιά, με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ να τον επικαλούνται ως απόδειξη μιας υποτιθέμενης βούλησης του Μακρόν να «αποδομήσει» την ιστορία της Γαλλίας.
Ο διορισμός του χαρακτηρίστηκε από τον γαλλικό Τύπο «έκπληξη» καθώς και ο «πλέον συμβολικός» της νέας κυβέρνησης – η οποία, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, έχει ψηλά τη σημαία της οικολογίας, με τη νέα πρωθυπουργό υπεύθυνη οικολογικού σχεδιασμού και δύο ακόμα γυναίκες υπουργούς, την Αμελί ντε Μονσαλέν ως υπουργό Οικολογικής Μετάβασης και την Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ ως υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης, να την πλαισιώνουν.
Σχολείο, υγεία, ενεργειακή μετάβαση αλλά πρωτίστως αγοραστική δύναμη: αυτές παρουσίασε ως προτεραιότητές της η νέα πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία υπερασπίστηκε ως απόλυτα ισορροπημένη την κυβέρνησή της -παράλληλα, η Μπορν υπερασπίστηκε ως απολύτως αναγκαία την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 ή τα 65 έτη που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πριν επιχειρήσει να φέρει εις πέρας αυτή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, ειδάλλως θα υποχρεωθεί σε μια πολιτική «συγκατοίκηση» – ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν ονειρεύεται ήδη τον εαυτό του πρωθυπουργό. Τι μηνύματα θέλησε να στείλει λοιπόν ο Μακρόν με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στους ψηφοφόρους; «Κανένα» απάντησε όλο νόημα ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop, Φρεντερίκ Νταμπί.