Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω έκαναν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς στη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στα Τίρανα αναδείχθηκαν εκ νέου αυτά που εμποδίζουν τις δύο χώρες από το να αποκτήσουν μια πλήρως λειτουργική σχέση. Το εμπροσθοβαρές βήμα αφορά στην αμφοτέρω βούληση για να επισπευστεί η διαδικασία σύναψης συνοποσχετικού και συνακόλουθα να παραπεμφθεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Χάγη όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Πέρα από τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Η οπισθοχώρηση σχετίζεται με το λεγόμενο «Τσάμικο» ζήτημα. «Οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις και για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη κατάργησης του Νόμου του Πολέμου ή το ζήτημα της ιδιοκτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσαμ» σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα. Οι δύο χώρες πρέπει να συζητούν «επί πραγματικών ζητημάτων» και όχι για θέματα «που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται» απάντησε ο κ. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας στην ομόλογό του πως «η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα» όπως στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Παγίως στις ελληνοαλβανικές επαφές, τα Τίρανα θέτουν το ζήτημα των «Τσάμηδων». Για την Αθήνα, εντούτοις, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και φυσικά δεν συζητιέται επουδενί. Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών μαρτυρά την ενόχληση της Αθήνας, η οποία αποτελεί βασικό αρωγό στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και πολύ σημαντικό οικονομικό της εταίρο.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Δένδιας συμφώνησε με την ομόλογο του ότι η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί αναχρονισμό και πρέπει να απαλειφθεί, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την «άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Ενημέρωση για Χειμάρρα
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από την Χειμάρρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι Έλληνες μειονοτικοί έκαναν πλήρη ενημέρωση για το περιουσιακό, τις κατεδαφίσεις και τις καταπατήσεις στις οποίες προβαίνει το αλβανικό κράτος στην περιοχή.
Αναφορικά δε με την απογραφή πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία τους επόμενους μήνες, υπογραμμίστηκε η ανάγκη πλήρους εσωτερικού συντονισμού της μειονότητας, η οποία απολαμβάνει την στήριξη της Αθήνας. Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας είδε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνάντηση.
Τετ α τετ με Ράμα
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με κατ΄ ίδιαν συνάντησή του κ. Δένδια με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το κλίμα εν προκειμένω ήταν αρκετά καλό, μια και οι δύο πολιτικοί έχουν πολύ καλή προσωπική σχέση. «Γόνιμη συζήτηση για θέματα ενδιαφέροντος που ενώνουν τους λαούς μας» έγραψε στο Facebook ο κ. Ράμα.
Αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, ο κ. Δένδιας επισκέπτεται τα Σκόπια, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.