Από την ημέρα που έγινε πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μία στόχευση: να πάρει τη ρεβάνς από την Ιστορία, επιβεβαιώνοντας το στάτους της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης. Επικεντρώθηκε στην υπονόμευση της βορειοατλαντικής συμμαχίας συστηματικά, με αποκορύφωμα την εισβολή του στην Ουκρανία, με την οποία πίστευε ότι θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ καθώς θα απέτρεπε τη μελλοντική ένταξη του Κιέβου στους κόλπους του. Πέτυχε ακριβώς το αντίθετο.
Η συμμαχία που πριν δύο χρόνια ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήριζε ως «εγκεφαλικά νεκρή» έχει αναστηθεί για τα καλά, είναι πιο ενωμένη και πιο ισχυρή από ποτέ. Σύντομα θα είναι και μεγαλύτερη. Οι Φινλανδία και Σουηδία, που ακόμη και κατά τις πιο τεταμένες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη για ένταξη παρά την εγγύτητά τους με τον εξ Ανατολών γίγαντα, εγκατέλειψαν οριστικά και αμετάκλητα την ουδετερότητα που εφάρμοσαν για δεκαετίες.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, Ελσίνκι και Στοκχόλμη παρέδωσαν στο ΝΑΤΟ επισήμως το αίτημα ένταξής τους, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η απειλή από τη Ρωσία είναι διαρκής, δείχνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα εκφοβιστούν από αυτή. Μέχρι στιγμής η απάντηση του Κρεμλίνου δεν υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την απόφαση του Ελσίνκι λανθασμένη, προειδοποιώντας για αρνητικό αντίκτυπο, όμως τόνισε ότι δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»