Νευρικός εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργό με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, «η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης του ΑΚΡ.
Η Ελλάδα εμπλέκει «τρίτους»
Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα.
Ύστερα από αυτό φαίνεται ο Ερντογάν να είπε στη συνεδρίαση του κόμματος ότι πρέπει να οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης ύστερα από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει “τρίτους”.
Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα
Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα που έστειλε στη γειτονική χώρα , δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Αλεξανδρούπολη.
Οι τουρκικές υπερπτήσεις έγιναν σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» και «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» έκανε λόγο σε οργισμένη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η εκτίμηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι κύρια αιτία της ενόχλησης της Τουρκίας είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ΕΕ, αλλά και τη Δύση εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία.
Διάβημα στην Τουρκία
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, κοινοποίησε την τουρκική ενέργεια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διεθνοποιώντας το ζήτημα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την Ελλάδα για ένταση που «ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες».
Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, σε απάντησή του σε ερώτηση για το πόσο οι ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο κ. Πράις απάντησε πως «στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».
Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε, λέγοντας πως «ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».