Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, με τις δύο πλευρές να σημειωθούν ότι επί του παρόντος δεν διαφαίνεται καμία αχτίδα φωτός.
Από την στιγμή δε, που η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων, η Μόσχα φέρνει στο προσκήνιο το πραγματικό σχέδιο της για την Ουκρανία και τα εδάφη μου κατέλαβε.
Προσάρτηση σχεδιάζει η Ρωσία
Μετά από τρεις μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει καταφέρει να κερδίσει την μάχη στη Μαριούπολη, με τον Νμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι οι περιοχές που έχουν έλθει υπό τον έλεγχο της Μόσχας θα αποφασίσουν για την τύχη τους. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για προαναγγελία προσάρτησης βασισμένη στο μοντέλο της Κριμαίας, με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Αντίσταση μέχρι τέλους από τους Ουκρανούς
Την ίδια στιγμή ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, και η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για ένα νέο «Μινσκ» (σ.σ. προηγούμενη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας) και την επιστροφή του πολέμου σε λίγα χρόνια.
«Μην μας προσφέρετε κατάπαυση πυρός – αυτό είναι αδύνατο χωρίς την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter και πρόσθεσε: «Μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να ελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές μας, η διαπραγματευτική μας ομάδα είναι τα όπλα, οι κυρώσεις και τα χρήματα».
Do not offer us a ceasefire – this is impossible without total Russian troops withdrawal. Ukraine is not interested in new «Minsk» and the war renewal in a few years. Until 🇷🇺 is ready to fully liberate occupied territories, our negotiating team is weapons, sanctions and money.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 19, 2022
Ανυπολόγιστες συνέπειες
Χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και στρατιώτες, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, η αγωνία για τις συνέπειες της σύγκρουσης στην επισιτιστική ανασφάλεια του πλανήτη κορυφώνεται. Ο ΟΗΕ απηύθυνε δραματική έκκληση για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά.
Η Μόσχα ζήτησε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ως προϋπόθεση για να λάβει υπόψιν της την έκκληση του οργανισμού, ενώ το Κίεβο από τη μεριά του κάνει λόγο για εκβιασμό της Ρωσίας, που συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική χώρα» και δηλώνει ότι θα πρέπει να «σφίξουμε τη θηλιά».
Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.
Δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς
Πάντως το Πεντάγωνο προειδοποίησε χθες ότι παρά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να ενισχύει τον έλεγχό του στο Ντονμπάς και στον νότο της χώρας, που σημαίνει ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα συνοχής, ηθικού των στρατευμάτων και επιμελητείας, δήλωσε στον Τύπο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να επιβεβαιώσει τις εκκαθαρίσεις στις τάξεις της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης που επικαλείται το Λονδίνο.
Ωστόσο «θα παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», πρόσθεσε.