Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη εκδίδοντας κοινή δήλωση στην οποία «επιβεβαιώνουν τη συνεργασία τους ως εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κλίμα μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα θετικό, και επέμεινε στη θέση της Άγκυρας ότι είναι «απαράδεκτο» χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες που στοχεύουν την Τουρκία.
Μίλησε ακόμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αναφορικά με την πώληση F-16 στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση. Ο Τσαβούσογλου μίλησε ακόμα για την επιστολή που απευθύνει στο Κογκρέσο, στην οποία αναφέρεται ότι η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών «δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τις ΗΠΑ».
«Μπορώ να πω ότι οι διαπραγματεύσεις μας και οι συναντήσεις συνεχίζονται θετικά και το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εργαστεί σε αυτήν την κατεύθυνση».
Παράπονα Τσαβούσογλου για Ελλάδα
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσλου στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Στην κοινή δήλωση των δύο ΥΠΕΞ αναφέρεται:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεσμεύονται να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων.
Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκοπεύουν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία μέσω εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου.
Συζήτησαν τρόπους και αξιολόγησαν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα άμυνας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών, ενώ συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων.
Επανέλαβαν επίσης την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία επιβεβαίωσαν εκ νέου την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Λευκός Οίκος: Υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν «ομόφωνα» τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Ομόφωνα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα «υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας».