Τη χρυσή συνταγή ενός δελεαστικού πακέτου κινήτρων και αντικινήτρων αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας πως η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού να βρίσκεται στον «πυρήνα» των αλλαγών, δεν έχει περιθώρια αποτυχίας.
Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους θα εγγραφούν στο νέο σύστημα αλλά και «ποινές», όπως η αύξηση στη συμμετοχή των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται, επενδύοντας, όπως φαίνεται, στην τακτική «καρότο και μαστίγιο».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στη λίστα των προνομίων – με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου – περιλαμβάνεται, εκτός από τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, η προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία εφόσον η παραπομπή γίνεται από τον προσωπικό γιατρό.
Επιπλέον, δεδομένου πως η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση έρχεται να… συμπληρώσει το πρόγραμμα Δοξιάδη, οι πολίτες που θα εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα μπορούν να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για συγκεκριμένες παθήσεις δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται πως, όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στόχος είναι η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα σύγχρονων συστημάτων, που εκτός από τη θεραπεία των ασθενών εστιάζουν παράλληλα σε πρακτικές για να διατηρήσουν τους πολίτες υγιείς.
Και πρόσθεσε πως η στρατηγική αυτή στόχευση συνδυάζεται με το γεγονός πως «έχουμε διασφαλίσει κοντά στα 300 εκατομμύρια για προληπτικές εξετάσεις από το πρόγραμμα Δοξιάδη που θα γίνουν σε όλο τον πληθυσμό σε συγκεκριμένες ασθένειες που υπάρχουν, πέρα από τα προγράμματα που υπάρχουν ακόμα της παραπομπής μέσω του ΕΟΠΥΥ».
Αντίστοιχα, όμως, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχουν και αντικίνητρα ώστε να… πειστούν οι πολίτες να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Ετσι, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η συμμετοχή για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων να είναι αυξημένη στην περίπτωση που η παραπομπή δεν φέρει την υπογραφή του προσωπικού γιατρού. Επιπλέον, οι πολίτες που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα θα χάνουν την προτεραιότητα για διενέργεια εξετάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων σε δημόσιες δομές, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στη λίστα αναμονής.
Παράλληλα, στις αρχές Ιουνίου θα εκδοθούν δύο ακόμη υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν λεπτομερώς τις αμοιβές και το καθηκοντολόγιο των γιατρών, δεδομένου ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι αναγκαία και η στήριξη των λειτουργών του Ιπποκράτη.
Για την Ιστορία, σημειώνεται ότι το 2017, όταν θεσμοθετήθηκε ο οικογενειακός γιατρός, τη χαριστική βολή για την αποτυχία του την έδωσαν οι ίδιοι οι γιατροί εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής τους. Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 1.900, οι οποίοι μειώθηκαν σε 800 στα χρόνια που μεσολάβησαν. Και αποτελεί κοινό μυστικό πως οι χαμηλές αμοιβές αποτέλεσαν τη βασική αιτία εκείνου του «ναυαγίου».
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχοντας… πάρει το μάθημα, επιχειρεί, δεδομένων των συνθηκών, να φανεί πιο γενναιόδωρη. Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι δημόσιοι, προσωπικοί γιατροί θα αμείβονται ετησίως με 10.000-15.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η ετήσια αποζημίωση των ιδιωτών θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ για κάθε πολίτη που θα εγγραφεί στη λίστα τους. Δεδομένου, δε, πως κάθε λίστα μπορεί να αριθμεί έως 2.000 πολίτες, η διακύμανση της αποζημίωσής τους θα είναι από 40.000 έως 80.000 ευρώ το έτος (εφόσον ο γιατρός έχει συμπληρώσει το μάξιμουμ του πληθυσμού ευθύνης του).
Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, λαμβάνοντας υπόψη πως το ακριβές ύψος των οικονομικών παροχών το πιθανότερο είναι πως θα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των ασθενών, όπως είναι η ηλικία τους και η κατάσταση της υγείας τους. Μία ακόμη εκκρεμότητα που αναμένεται να κλείσει στις αρχές Ιουνίου είναι η έκδοση της τρίτης κατά σειρά υπουργικής απόφασης η οποία θα αφορά το καθηκοντολόγιο των γιατρών, που θα καθορίζει και το ωράριό τους.
Ο νόμος, που έλαβε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, προβλέπει πως όλοι οι ενήλικοι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό – είτε από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα – χωρίς να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί.
Η «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών θα συμπεριλαμβάνει γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές πρωτοβάθμιες δομές, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και ιδιώτες. Μάλιστα, όπως ορίζει ο νομοθέτης, εκτός από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δύνανται ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων – ιδίως όταν εμπλέκονται με την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων.
Τέλος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς, ώστε το πρόγραμμα να μπει σε εφαρμογή πιλοτικά εντός του καλοκαιριού. Στόχος είναι στις αρχές του 2023 να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.