Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και έχει εκτινάξει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές, επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η επιθετική νομισματική πολιτική, την οποία ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι πιο «γερακίσιες» φωνές που έχουν αρχίσει να διατυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, να είναι πιο βίαιη από αυτή που μπορεί να αντέξει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, βυθίζοντας σε ύφεση τις οικονομίες.

Η UBS σε τελευταία της έκθεση, επιχειρεί να αναλύσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού για 45 οικονομίες συνδυάζοντας 10 σύγχρονες και μελλοντικές μεταβλητές ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Οι μεταβλητές ανάπτυξης -τιμών

Σύμφωνα με αυτές τις μεταβλητές, οι πιέσεις είναι πιο αυξημένες στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Ρωσία, ενώ είναι χαμηλές στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Μεξικό, την Ινδία, αλλά και την Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο δείκτης στασιμοπληθωρισμού των ΗΠΑ δεν απέχει πολύ από την κορυφή της δεκαετίας του 1970, αλλά η σημερινή πίεση πιθανότατα θα είναι πολύ λιγότερο επίμονη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο βασικό σενάριο των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας, δεν προβλέπεται στασιμοπληθωρισμός σε καμία περίπτωση.

Προστίθεται ωστόσο, ότι η γεωπολιτική θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, για παράδειγμα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά να επανεκτιμήσει την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού υψηλότερα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον μοντέλο θα χρειαστούν 29 μήνες στις ΗΠΑ και 20 μήνες στη Γερμανία για να μειωθεί στο μισό η σημερινή πίεση στασιμοπληθωρισμού. Αυτό συγκρίνεται με περισσότερα από 10 χρόνια στη δεκαετία του ’70.

Η εικόνα των αγορών

Σε ό,τι αφορά τις αγορές και πώς αυτές αποτιμούν το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού, η UBS αναφέρει ότι τα στοιχεία από τον S&P500 υποδηλώνουν πιθανότητα 5%, οι του FTSE 250 πιθανότητα 10%, ενώ του MSCI China επίσης 5%. Ξεχωρίζει ο Eurostoxx 600, ο οποίος τιμολογεί την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού στο 25%.

Πόσο θα διαρκέσουν οι πιέσεις;

Ενώ πολλές μετρήσεις του δείκτη πίεσης στασιμοπληθωρισμού φαίνονται πολύ αυξημένες σήμερα, πιθανότατα δεν θα παραμείνουν εκεί. Οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ήδη κορυφωθεί, ενώ στην Ευρώπη η κορύφωση θα φθάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’22

Σημειώνεται επίσης ότι πιέσεις είναι πιο έντονες στις ανεπτυγμένες οικονομίες από ό,τι στις αναδυόμενες, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει εάν οι τιμές των τροφίμων παραμείνουν υψηλές.

Ο δείκτης τον οποίο έχει καταρτίσει ο οίκος δείχνει ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα είναι χαμηλός.

Η Λαγκάρντ

Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο για την ευρωζώνη, ακόμη και όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβραδύνει την ανάπτυξη και επιταχύνει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη σλοβενική Delo.

«Αν και ο ασυνήθιστος βαθμός αβεβαιότητας θα μπορούσε να σημαίνει συνδυασμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της δεκαετίας του 1970. Εκείνη την εποχή, η πτώση της οικονομικής ανάπτυξης μετά το πρώτο πετρελαϊκό σοκ ήταν σημαντική – 8 ποσοστιαίες μονάδες – και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από σήμερα. Επιπλέον, τότε οι αυξήσεις των μισθών ως απάντηση στον πληθωρισμό τροφοδότησαν την αύξηση των τιμών. Αυτό δεν το βλέπουμε σήμερα».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Την εκτίμηση πως η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να αποφύγει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού, παρά τις κινήσεις της Federal Reserve, διατύπωσε ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επισημαίνοντας δε, πως και οι αγορές θα αντιδράσουν στο ρίσκο της σημαντικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg o επικεφαλής του Gramercy Fund Management και πρώην CEO της Pimco υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα καταφέρει να αποφύγει την υποχώρηση της σε ύφεση, όμως «αυτό που είναι αναπόφευκτο είναι ο στασιμοπληθωρισμός» κατά την άποψη του. «Είδαμε την ανάπτυξη να κατεβαίνει και βλέπουμε τον πληθωρισμό να παραμένει ψηλά».

Η ευθύνη γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την άποψη που είχε υιοθετήσει πέρυσι πως ο πληθωρισμός σταδιακά θα περιοριστεί.

Πηγή ot.gr