Σαφή μηνύματα -κυρίως προς την Τουρκία- περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο που χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, την Ουκρανία, την πανδημία και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν».
Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό. Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις· αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».
«Η Δημοκρατία ενώνει Ελλάδα και ΗΠΑ»
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μεγάλη τιμή που νιώθει που απευθύνεται στο Κογκρέσο, ενώ δήλωσε απολύτως ευγνώμων υπό τα βλέμματα δύο γυναικών, της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η Δημοκρατία ήταν συμβατές».
«Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου», σημείωσε και προσέθεσε: «Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».
«Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: «Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας».
«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε.
«Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας»
Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τρομοκρατημένος για όσα διαδραματίζονται. «Κοιτάμε προς την Ουκρανία. Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ένα λαό που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία».
Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας. «Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του Πούτιν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν έχει κάτι εναντίον του ρωσικού λαού.
Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία
«Ο πόλεμος του Πούτιν δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει για να σταλεί το μήνυμα ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς -χωρίς να κατονομάζει- στην Τουρκία και τις απειλές της γείτονος.
«Δεν θα δεχτούμε καμιά πράξη επιθετικότητας που θα παραβιάζει την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα» πρόσθεσε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ. Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε και κάλεσε το Κογκρέσο να εξετάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα με άλλους συμμάχους.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο Κυπριακό, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουν μία ανοιχτή πληγή, τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».