Την προσδοκία ότι ο ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός (IGB) φυσικού αερίου θα εκκινήσει την εμπορική του λειτουργία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο υπογραμμίζει στο «Βήμα» Βασίλ Γκεοργκίεφ, ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση για την «υποστήριξη και τη βοήθεια» στην επιτάχυνση του έργου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας -που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για την τριμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη – σημειώνει ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων περνά μέσα από την συνταγματική εγγύηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, τονίζει, ότι στη Σόφια υπάρχει προθυμία για συμβιβασμό αν «δεχτούμε εύλογες εγγυήσεις ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο εγγύς μέλλον».
Ερωτώμενος για την αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας στην περιοχή, χαρακτηρίζει την Άγκυρα «σημαντικό εταίρο» σε μια σειρά ζητημάτων (ασφάλεια, μετανάστευση, καταπολέμηση τρομοκρατίας, ενεργειακός εφοδιασμός) και γι΄αυτό υποστηρίζει την ανάγκη «για αξιόπιστες σχέσεις καλής γειτονίας» στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν «υπεύθυνη συμπεριφορά και πλήρη σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων και του δικαίου». Τέλος, λέει, ότι η ενότητα της ΕΕ εναντίον της «απαράδεκτης και παράνομης» ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία είναι«αδιαμφισβήτητη» .
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Πόσο σημαντικός είναι ο αγωγός IGB τόσο για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής;
«Η Βουλγαρία ακολουθεί ενεργειακή πολιτική ευθυγραμμισμένη με τους κύριους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασφάλεια, ανταγωνιστικότητα και αποδοτική ως προς τους πόρους και ανταγωνιστική οικονομία. Συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών στρατηγικής υποδομής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ο IGB και η FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αποτελεί έργο υποδομής προτεραιότητας που θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών παροχής φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ο κρίκος που λείπει στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα παρέχει πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας.
Η βουλγαρική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για να ξεπεραστεί η καθυστέρηση στην υλοποίηση του IGB. Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη και τη βοήθειά της για την επιτάχυνση του έργου προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για έναρξη εμπορικής λειτουργίας του έως τον Οκτώβριο του 2022».
Πόσο κοντά είναι η άρση του βέτο της Σόφιας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων;
«Αυτή είναι μια ερώτηση για τους φίλους μας στα Σκόπια. Ελπίζω ειλικρινά ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τη διμερή μας Συνθήκη Συνεργασίας και να εγγυηθούν συνταγματικά τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα παρείχε μια σταθερή βάση για την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολιτικά δύσκολο για αυτούς και ότι το timing είναι σημαντικό. Είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε και να δεχτούμε εύλογες εγγυήσεις ότι τα Σκόπια θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο εγγύς μέλλον. Τέτοιες εγγυήσεις μπορούν να προκύψουν μέσω της ουσιαστικής εφαρμογής των κύριων πτυχών της Συνθήκης τώρα ή μέσω της συμπερίληψης οδικού χάρτη για την εφαρμογή της στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Εναπόκειται στους εταίρους μας να αποφασίσουν εάν και πότε θα παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Η Βουλγαρία ζήτησε εξαίρεση από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Συνεχίζοντας τον πόλεμο, ο Πούτιν προσπαθεί να διασπάσει το ευρωπαϊκό μέτωπο;
«Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει όλα τα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ με την ισχυρή πεποίθηση ότι αποτελούν το πιο ισχυρό πολιτικό εργαλείο για την απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα και ένα σαφές μήνυμα της ενιαίας υποστήριξής μας προς την Ουκρανία.
Οι κυρώσεις επηρεάζουν σημαντικά πολλούς τομείς των οικονομιών των κρατών μελών, αλλά αυτό είναι ένα τίμημα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε. Κατανοούμε ότι το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της. Ταυτόχρονα, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά σε ορισμένα κράτη μέλη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομία. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση και θα λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες των κρατών μελών. Η ενότητα της ΕΕ σχετικά με την απαράδεκτη και παράνομη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη».
Η Τουρκία, σύμμαχος Ελλάδας και Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, δεν υιοθετεί κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενόσω μαίνεται ο ρώσο-ουκρανικός πόλεμος. Πώς βλέπει η Σόφια τον ρόλο της γειτονικής Άγκυρας;
«Είμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Άγκυρας να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο – στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, την αύξηση των τιμών των ενεργειακών πόρων και άλλων βασικών εμπορευμάτων και περαιτέρω διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστεί για να διευκολύνει τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό. Αυτό προσπαθεί να κάνει η ΕΕ από την αρχή.
Όταν μιλάμε για την Τουρκία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κοινός άμεσος γείτονάς μας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο σύμμαχος στο ΝΑΤΟ όπως λέτε, αλλά και σημαντικός εταίρος στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο ενεργειακός εφοδιασμός. Γι’ αυτό, τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε αξιόπιστες σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή. Η αρχή πρέπει να είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά και ο πλήρης σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων και του δικαίου. Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν είναι δυνατή μόνο μέσω σχέσεων και ενεργειών που προάγουν την ειρήνη και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».