Το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Χαριλάου Τρικούπη τα χαμόγελα περίσσευαν. Η βάση της δημοκρατικής παράταξης ανταποκρίθηκε σε μία ακόμα πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη συμμετέχοντας μαζικά στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή οργάνων, συνέδρων και στην επιλογή του νέου ονόματος του κόμματος. Η σχέση με τη νέα ηγεσία παραμένει ζεστή και οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Τώρα, όπως λέγεται, είναι η σειρά του νέου αρχηγού να στείλει το δικό του μήνυμα στη βάση. Να αποσαφηνίσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό του στίγμα, να παρουσιάσει το όραμα και το σχέδιό του για την παράταξη και κυρίως να αποδείξει, έμπρακτα, ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει την υπόσχεση για ανανέωση – ενότητα – πολιτική αυτονομία. Το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Μαΐου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα των επιτελών του προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά και το δικό του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπει στο στάδιο του τάε-κβον-ντο στο Φάληρο λίγο μετά τις επτά το απόγευμα. Θα κατευθυνθεί στην άδεια θέση που θα έχει το όνομα της Φώφης Γεννηματά και θα αφήσει ένα λουλούδι. Αμέσως, στις οθόνες του σταδίου θα προβληθεί ένα βίντεο αφιερωμένο στη μεγάλη προσφορά της πρόωρα χαμένης προέδρου του ΠαΣοΚ και του Κινήματος Αλλαγής, στην προσπάθειά της να κρατήσει όρθια την παράταξη και να ξαναμαζέψει τα διασκορπισμένα κομμάτια της. Αυτή η προσπάθεια ήταν που οδήγησε, το 2017, στο Κίνημα Αλλαγής.
Οι αναμνήσεις και το μέλλον
Λίγο αργότερα και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες (εκλογή προεδρείου κ.ά.) θα προβληθεί ένα ακόμα βίντεο στο οποίο θα παρουσιαστούν τα ορόσημα της πορείας του κόμματος που σφράγισε τη Μεταπολίτευση συνδέοντας το όνομά του με την αλλαγή της μοίρας μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, των μη προνομιούχων στρωμάτων της.
Ωστόσο, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι «ένα συνέδριο αναγέννησης» δεν θα κριθεί στο πεδίο των αναμνήσεων αλλά σε αυτό της προοπτικής για το μέλλον. Και αυτό το μέλλον θα επιχειρήσει να περιγράψει ο κ. Ανδρουλάκης. Το μήνυμα που θα στείλει ο νέος αρχηγός είναι ότι η ιστορική παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα και ανέλαβε βάρος δυσανάλογο από αυτό που της αναλογούσε για την πορεία της προς τη χρεοκοπία, κινδυνεύοντας να περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο δίνοντας τη σκυτάλη στη νέα γενιά της. Και δεν ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών για τα όσα έκανε στο παρελθόν αλλά για αυτά που σχεδιάζει για το μέλλον.
Στοχεύει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο εικοσιτετράωρα μετά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες της περασμένης Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε, μαζί με τους Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Ηλία Κικίλια, το προγραμματικό πλαίσιο του κόμματός του το οποίο έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Ούτε το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό θα λάβει την οριστική του μορφή σε προγραμματική συνδιάσκεψη το φθινόπωρο, όταν η χώρα θα βαδίζει προς τις εκλογές, αφού θα έχουν προηγηθεί τα περιφερειακά προγραμματικά προσυνέδρια. Ο κ. Ανδρουλάκης στοχεύει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με ξεχωριστά κεφάλαια για τη νέα γενιά, αφού εκτιμά ότι η «μάχη του συγκεκριμένου», των καθαρών προτάσεων για την πορεία της χώρας, αποτελεί το κλειδί για την εκλογική επιτυχία του ΠαΣοΚ, που θα σηματοδοτήσει την εκ νέου αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Επαφές με Σημίτη και Βενιζέλο
Σημαντική θεωρείται και η εικόνα ενότητας που θα πρέπει να εκπέμψει το συνέδριο. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη που παρέχει ο Κώστας Σημίτης στη νέα προσπάθεια. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να επικροτεί τις κινήσεις της νέας ηγεσίας και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει στο συνέδριο, κάτι που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη ημέρα. Μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο είχε την πρώτη επικοινωνία από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ την Τετάρτη. Στη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξαν σκιές μετά και την επισήμανση του κ. Βενιζέλου ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ανταποκρίθηκε στο συγχαρητήριο μήνυμα που του έστειλε μετά την εκλογή του. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο κ. Βενιζέλος θα δώσει το παρών και θα μιλήσει στο συνέδριο.
Τα τρία workshops και οι διεθνείς προσωπικότητες
Σε διαδικαστικό επίπεδο το ενδιαφέρον στο συνέδριο, πέρα από τις ψηφοφορίες, θα εστιαστεί στα τρία workshopsπου έχουν προγραμματιστεί για τους Θεσμούς, την Κοινωνική Κατοικία και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν και σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως η επικεφαλής του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (φωτογραφία), εκπρόσωποι του SPD και σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.
Η εξίσωση της εκπροσώπησης όλων των τάσεων
Στο μέτωπο των εσωτερικών συσχετισμών η κυριαρχία του κ. Ανδρουλάκη μοιάζει να είναι σχεδόν απόλυτη. Παρά το ότι στην εσωκομματική διαδικασία της περασμένης Κυριακής χάθηκαν μάχες σε κρίσιμες νομαρχιακές επιτροπές, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το σώμα των συνέδρων πρόσκειται, σε ποσοστό περί το 70%, στη νέα ηγεσία. Μια τέτοια αριθμητική συνοδευόμενη από τις κατάλληλες «γραμμές» στην ψηφοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απόλυτα ελεγχόμενη Κεντρική Επιτροπή, το έργο αυτό έχει ξαναπαιχθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο προσανατολισμός της ηγεσίας, όπως μεταδίδεται, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η επιθυμία του προέδρου του ΠαΣοΚ, που όπως λέγεται φτάνει τα όρια της εντολής, είναι να εκπροσωπηθούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή άπαντες, από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στο κεντροαριστερό σχήμα μέχρι και τους υποψήφιους αρχηγούς.
«Ολοι θα έχουν τη φωνή και τους ανθρώπους τους στην Κεντρική Επιτροπή» αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι και τόσο εύκολη η εξίσωση. Το ενδιαφέρον για μια θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα έχει περί τα 300 μέλη είναι μεγάλο και οι υποψηφιότητες πολλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 στελέχη έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον, τα περισσότερα είχαν υποστηρίξει τον νέο αρχηγό του κόμματος. Πολλοί θα μείνουν απέξω.
Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λέγεται, γνωρίζει ότι θα δυσαρεστήσει κάποιους από τους υποστηρικτές του, αλλά αυτό που προέχει είναι να δοθεί το μήνυμα της ενότητας και της εκπροσώπησης όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στο κόμμα. Αυτή τη διαβεβαίωση άλλωστε φέρεται να έχει δώσει στους εκπροσώπους κινήσεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής, σε συνάντηση που είχε μαζί τους.
Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή είναι αυτή που θα στείλει τα μηνύματα και το ενδιαφέρον, όπως πάντα, θα στραφεί στα πρόσωπα της πρώτης εικοσάδας. Αυτά θα αποτελέσουν τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος στη νέα εποχή του.