Αποστολη Ουάσιγκτον
Στις 15.30 ώρα Ουάσιγκτον (22.30 ώρα Ελλάδος) θα διαβεί το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαϊου για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφθασε το απόγευμα της Κυριακής στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατέλυσε, μαζί με τα περισσότερα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, στο Blair House. Ο Πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντιστοίχως, αποδίδει μεγάλη σημασία τόσο στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη – όπως και στις επαφές που θα πραγματοποιήσει εκεί – με σκοπό την προβολή του ελληνικού ρόλου σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία (όπως αποδεικνύει και η απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ).
Η δε σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο την προσεγγίζει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες θα είναι (μεταξύ άλλων) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, ο Έιμος Χόκστιν, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν για θέματα ενέργειας, η Αμάντα Σλόουτ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ο Στιβ Ριτσέτι, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου με έμφαση σε θέματα εσωτερικής πολιτικής (σσ. ένδειξη ίσως και της σημασίας που αποδίδει το προεδρικό επιτελείο στην ελληνοαμερικανική κοινότητα).
Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών θα επικεντρωθούν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις. Η συνεχώς εμβαθυνόμενη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, που πλέον έχουν ενισχυθεί και από την κύρωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, η σειρά των ενεργειακών έργων που εξελίσσονται στον ελλαδικό χώρο και στην Ανατολική
Μεσόγειο, αλλά και το ευρύτερο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα διαμορφώνουν τους τρεις πυλώνες των συζητήσεων.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εγείρει το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς και την υπόθεση της πιθανής πώλησης F-16 προς την Άγκυρα, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει, σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις, να επιμείνει σε αυτό, καθώς θα τον απασχολήσει και στις πολύ κρίσιμες επαφές που θα έχει ένα 24ωρο αργότερα στο Κογκρέσο, μετά από την ομιλία που θα πραγματοποιήσει στο Καπιτώλιο στις 11.00 το πρωϊ (ώρα Ουάσιγκτον) της Τρίτης 17 Μαϊου. Αναμφίβολα επίσης, το θέμα αυτό θα τεθεί και στο ιδιωτικό δείπνο που θα έχει ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας με τον πανίσχυρο Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Στο Κογκρέσο μάλιστα, πέραν της κατ’ ιδίαν συνάντησης με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αλλά και την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής της μειοψηφίας (και προερχόμενους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) στις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων στη Γερουσία και στη Βουλή, τους κκ. Τζέιμς Ρις και Μάικλ ΜακΚολ αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι ο ένας ή και οι δύο Ρεπουμπλικανοί (και κυρίως ο κ. ΜακΚολ) θα μπορούσαν να αναλάβουν επικεφαλής των νευραλγικών Επιτροπών μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.