Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που έλαβε ο ΕΣΑ από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, συμμετείχε μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων της Βουλής των Ελλήνων και κατέθεσε παρατηρήσεις σχετικές με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις».
«Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος Σ. Καφούνης στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο, έκανε σημαντική παρέμβαση για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν Εκπτώσεις & Προσφορές», επισημαίνεται σε σχετική ενημέρωση.
Αναλυτικότερα, κατέθεσε τη σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ε.Ε για την προστασία των καταναλωτών και ανέφερε πως στη δύσκολη αυτή περίοδο για το εμπόριο, η προστασία του καταναλωτή αποτελεί προτεραιότητα για την υγιή επιχειρηματική κοινότητα.
Διαβεβαίωση από κυβέρνηση και κόμματα
Αμέσως μετά κατέθεσε την πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις αποτελούν πλέον ένα παρωχημένο θεσμό, που όχι μόνο δεν βοηθάει την λειτουργία της αγοράς, αλλά δημιουργεί στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν.
Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω αίτημα έχει την απόλυτη συμφωνία όλων των εμπορικών οργανώσεων της χώρας, επιχειρήσεων ανεξαρτήτως περιοχής και μεγέθους, αλλά και οργανώσεων καταναλωτών. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει λάβει προσωπικά τη διαβεβαίωση τόσο από την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι συμφωνούν με την κατάργηση του θεσμού.
Παράλληλα ζήτησε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν Εκπτώσεις & Προσφορές, χαρακτηρίζοντας παράλογη απαίτηση τη συνεχή διόρθωση των διαγραφόμενων τιμών ανά προϊόν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, προτείνοντας οι διπλές διαγραφόμενες τιμές να ισχύουν για τα προϊόντα που εκτίθενται μόνο στις προθήκες και εντός των καταστημάτων να παρέχεται η δυνατότητα ομαδοποίησης προϊόντων ανά ποσοστό εκπτώσεως.
Τέλος, τόνισε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο τα πρόστιμα, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά παρά μόνο σε περίπτωση υποτροπής.
Εξάλλου, αν και ο ετήσιος πληθωρισμός που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ κυμαίνεται άνω του 10%, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι το λιανεμπόριο έχει επιβαρύνει κατ’ ελάχιστο τις πληθωριστικές τάσεις και κλάδοι όπως η ένδυση & η υπόδηση κατέγραψαν άνοδο τιμών μόνο 1,6% ετησίως, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων, χωρίς να μεταφέρουν το κόστος στον καταναλωτή και δίχως να παρατηρηθούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας.