Στο πλαίσιο της καθιέρωσης από φέτος του βραβείου «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια Ελληνική καλλιτεχνική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας της οποίας το έργο προβάλλει τις φωτεινές Ελληνικές αξίες, η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, εφέτος, το απονέμει στον βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Η τιμή επιβραβεύει την σταθερή σχέση του Γ. Σμαραγδή με την προβολή και την ανάδειξη των στοιχείων που οργανώνουν την ελληνική ταυτότητα, τον εσώτερο ελληνικό πολιτισμό. Είναι γνωστό ότι στο έργο του προβάλλεται το αρχαίο ελληνικό αίσθημα καθώς και η πίστη στην ορθοδοξία που διαχρονικά διαμορφώνουν την ξεχωριστή θέση της Ελλάδος μέσα στον ακατάλυτο χρόνο.

Η επιτυχημένη σταδιοδρομία του Έλληνα σκηνοθέτη ξεκινά με την ταινία «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξαδρε» (1981), ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Έλληνα συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και κατά πολλούς το «κρυμμένο» αριστούργημά του (από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, το 2020, κυκλοφόρησε βιβλίο για την ταινία με τίτλο «Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής – Καλή σου νύχτα, κυρ’ Αλέξανδρε» του στοχαστή Μίμη Τσακωνιάτη).

Από τότε η μία επιτυχία ακολουθεί την άλλη: Ο «Καβάφης» (1996), μια ποιητική, στοχαστική ταινία για την ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, η κορύφωση με το «El Greco» (2007) για τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (κατατάχθηκε μέσα στις 10 καλύτερες ταινίες διεθνώς για ζωγράφους), το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» (2012), για την ζωή και το έργο του Ιωάννη Βαρβάκη και φυσικά, ο πρόσφατος θρίαμβος με τον τιτλο «Καζαντζάκης» (2017) για τον εμβληματικό λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη.

Εν τω μεταξύ το μεγάλο όραμα του δημιουργού, η επόμενη και πολλά υποσχόμενη ταινίας του «Καποδίστριας», βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το τελικό σενάριο είναι έτοιμο και η ταινία έχει ήδη συμπαραγωγούς από την Ελβετία και την Αμερική. Επίσης, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη πρωταγωνιστής «θα είναι τελικά Άγγλος ηθοποιός και η ταινία θα είναι στα Αγγλικά με το τελευταίο μέρος στην Ελλάδα, κατά βάση στα Ελληνικά.»

Ο Γ. Σμαραγδής έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της ταινίας και μια ακόμη ένδειξη είναι το δημιουργικό ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια» που ενδιαμέσως γύρισε σε ανάθεση και δωρεά του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ. Η προβολή του ντοκιμαντέρ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και παρούσης της απογόνου του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλίας Καποδίστρια.

Η τελευταία στηρίζει με θέρμη την δημιουργία του «Καποδίστρια», τα γυρίσματα του οποίου όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022 έτσι ώστε η ταινία να προβληθεί στις αίθουσες είτε στο τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του 2023.