Η ιστορία αλλιώς

Η πολυεπίπεδη έκθεση «Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22» ανιχνεύει την περιπέτεια της νεοελληνικής τέχνης σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας

Πώς θα μπορούσε να γίνει μια παραστατική παρουσίαση μέσα από την οποία να αναδύεται στο φως η περιπέτεια της νεοελληνικής τέχνης από την Παλιγγενεσία ως τις μέρες μας, σε συνάρτηση με τον διχασμό και την πτώση που ελλοχεύουν πάντα πίσω από κάθε εθνική ανάταση; Η απάντηση βρίσκεται στην πολυσυλλεκτική και πολυεπίπεδη έκθεση «Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22» που από την περασμένη Πέμπτη 12 Μαΐου, ημέρα των εγκαινίων της, πραγματοποιείται στους χώρους των παλαιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα. Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 12 Ιουνίου έχει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης, ενώ οι αρκετοί «σταθμοί» της βοηθούν τον επισκέπτη να αποκτήσει μια αίσθηση πληρότητας όταν η περιήγηση ολοκληρώνεται. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η αφετηρία των «Μεθεορτίων, από το ’21 στο ’22» έχει φιλελληνικό «χρώμα» από ξένους ζωγράφους σε ένα τρόπον τινά «διδακτικό» αφιέρωμα που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως οι Γιουζίν Ντελακρουά, Ανταμ Φρίντελ, Καρλ φον Κρατσάιζεν, Τζιοβάνι Μπόγκι, Χόρας Βερνέτ, Οτο Μάγκνους φον Στάκελμπεργκ, Λουντοβίκο Λιπαρίνι και Πέτερ φον Χες. Ολοι οι προαναφερθέντες εικαστικοί κατάφεραν με συνέπεια να ιστορήσουν τη δράση των ηρώων του μεγάλου Αγώνα, καθώς επίσης και τους αγίους του νεότερου Ελληνισμού. Συγχρόνως, το συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνει έργα σύγχρονων ελλήνων εικαστικών που εμπνεύστηκαν από το έργο των ξένων. Ανάμεσα στους έλληνες καλλιτέχνες των οποίων έργα φιλοξενούνται εδώ, είναι ο Αχιλλέας Χρηστίδης και ο Γιάννης Αδαμάκης (να σημειωθεί ότι τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου).

 

Το «άγγιγμα» του Μεμά

Στην έκθεση «Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22» σημαίνοντα ρόλο παίζει και η συμμετοχή του Μεμά Καλογηράτου, ενός από τους σηµαντικότερους εν ζωή μα και πιο αθόρυβους έλληνες γλύπτες. Μαθητής του Θανάση Απάρτη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (αρχικά πήρε μαθήματα σχεδίου στην Πάτρα με δάσκαλο τον Γεώργιο Παπαδημητρίου), ο Καλογηράτος είναι γνωστός για τις μνημειακές συνθέσεις του, τις οποίες έχει εμπνευστεί από δύσκολες περιόδους της ελληνικής κοινωνίας, όπως η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, η δικτατορία των συνταγματαρχών αλλά και η τραγωδία της Κύπρου. Η καταγωγή του είναι από τα Πετρικάτα της Κεφαλονιάς και το έργο του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1965. Από τότε ο Καλογηράτος έχει οργανώσει μια ποικιλία ατομικών εκθέσεων και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στη γλυπτική ο Καλογηράτος έχει πραγματικά διαπρέψει, όμως έχει ασχοληθεί και με τη ζωγραφική, καθώς επίσης και το θέατρο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ζει και εργάζεται στα Μαζαρακάτα της Κεφαλονιάς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 1990 ίδρυσε την «Κεφαλονίτικη Εταιρεία Καλλιτεχνικής Αναζήτησης» που έχει συμβάλει τα μέγιστα στον πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού.

H ενότητα των έργων του Χρήστου Αντωναρόπουλου με τίτλο «Σημαιοφόροι» αποτελεί εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης, καθώς πρόκειται για ένα ζωγραφικό σχόλιο των εορτασμών σε αντι-ηρωικές εποχές και όταν η εορταστική διάθεση είναι ζητούμενο. Ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας το 1958 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1980 ως το 1985 (με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τον Δημήτρη Κοκκινίδη στη ζωγραφική και τον Βασίλη Βασιλειάδη στη σκηνογραφία), είναι γνωστός για την άντληση της θεματολογίας του από τη μυθολογία και τον κόσμο του ονείρου, με συνθέσεις που εμπλέκουν ζωικές και ανθρώπινες μορφές.

 

Φυλάκιο μνήμης

Εργα τεσσάρων προσφάτως τεθνεώτων θεσσαλών καλλιτεχνών περιλαμβάνει το τμήμα με τίτλο «Φυλάκιο Μνήμης» της έκθεσης «Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22». Συγκεκριμένα, τιμώνται οι καλλιτέχνες Κλεάνθης Χατζηνίκος (1949-2021), Στέργιος Χατζούλης (1941-2017), Γιάννης Τρούκης (1951-2016) και Γεώργιος Γούλας (1919-2016), έργα του οποίου εμπνευσμένα από τον Εμφύλιο αφήνουν καίριο στίγμα.

Τέλος, η ενότητα «Πανόραμα» θα σημάνει την ολοκλήρωση της έκθεσης. Πρόκειται για ένα πλούσιο αφιέρωμα στη θεσσαλική ζωγραφική, με έργα (συμβολικά και ενδεικτικά) των Χρίστου Καρά, Γιώργου Λαζόγκα, Γιάννη Αντωνόπουλου, Χρήστου Σαμαρά, Κάλλης Καστώρη, Κώστα Νταή, Ανδρέα Γιαννούτσου, Στέργιου Στάμου, Χρήστου Παπανικολάου και Ράνιας Σχορετσανίτη.

INFO

«Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22»

Στους χώρους των παλαιών δικαστηρίων (οδός Σανταρόζα).

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια: Εως Κυριακή 12 Ιουνίου.

Λειτουργία: Καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 6 έως τις 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.