Παρέμβαση στα δικαστήρια του Ηρακλείου το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν φεμινιστικές οργανώσεις του νησιού, προκειμένου να συμπαρασταθούν σε μια συμπολίτισσά τους που ξυλοκοπήθηκε από το σύντροφό της στη μέση του δρόμου.
Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες ένας άνδρας επιτέθηκε στη σύντροφό του στη μέση του δρόμου, με τη γειτονιά να ξεσηκώνεται να παρεμβαίνει προκειμένου να σώσει την άτυχη γυναίκα.
Οι γείτονες ειδοποίησαν την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έφτασε άμεσα στο σημείο. Τότε, σύμφωνα με τη «Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου» διαπιστώθηκε η ιδιότητα του δράστη, που είναι αστυνομικός, με τους συναδέλφους του να υποστηρίζουν ότι ήταν υπό την επήρεια μέθης.
«Η αλήθεια είναι ότι σε καθεστώς μέθης αφήνονται ανεξέλεγκτα όλα τα ένστικτα και οι πράξεις δεν φιλτράρονται βάσει κοινωνικών προτύπων. Οπότε το ήταν μεθυσμένος σε εμάς δεν λέει τίποτα ως προς τη συγκεκριμένη πράξη, λέει όμως πολλά για τον πλούσιο σε βία εσωτερικό κόσμο του θύτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε μια τέτοια ιστορία, πολλές γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το υπηρεσιακό όπλο του συντρόφου τους και σίγουρα υπάρχουν πολλές ιστορίες βίας έμφυλης και ενδοοικογενειακής που δεν γίνονται γνωστές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου».
Η έμφυλη βία στην Κρήτη
Παράλληλα, η οργάνωση επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της έμφυλης βίας είναι αρκετά μεγάλο στην Κρήτη. «Δυστυχώς, στην πόλη μας δεν περνάει μέρα να μην ακούσουμε για μια υπόθεση έμφυλης βίας. Συντρόφισσες, σύζυγοι, μητέρες, κόρες και ανήλικα είναι τα θύματα των λεβέντηδων» σημειώνει.
«Μόνο το 2019 είχαμε 4 γυναικοκτονίες από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά, η Κατερίνα στραγγαλίστηκε στη Σητεία δίπλα στα βρέφη της, η Σούζαν χτυπήθηκε με αυτοκίνητο, βιάστηκε και δολοφονήθηκε στα Χανιά, η Κλειώ στο Ηράκλειο βρέθηκε νεκρή με πολλαπλά κατάγματα και η Αδαμαντία στην Αλικαρνασσό πυροβολήθηκε με καραμπίνα από τον σύντροφό της. Και δεν ξεχνάμε την Τόνια Ζόεβα, της οποίας το πτώμα δεν βρέθηκε ποτέ, την Ντέσι Ιλίεβα, την Σταυρούλα στο Πάνορμο και τη Νεκταρία στην Ιεράπετρα, που κατακρεουργήθηκε από τον πρώην σύζυγό της. Στη σκέψη μας και η Ελένη από το Ζαρό που από τύχη δεν βρέθηκε νεκρή και όλες οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν από το χέρι του συντρόφου, συζύγου ή πατέρα ή αδερφού τους σε όλο τον κόσμο» τονίζει η «Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου» και συμπληρώνει ότι «η ανοχή της κρητικής κοινωνίας και η συγκάλυψη που προσφέρει η οικογένεια στους λεβέντες της, δικαιολογούν, απενοχοποιούν και δίνουν θάρρος στους θύτες να συνεχίζουν τα ειδεχθή εγκλήματά τους».
«Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους το αυτόφωρο μεταφέρθηκε μια εβδομάδα αργότερα και δεν γνωρίζουμε ποιες πιέσεις δέχτηκε η επιζώσα στο ενδιάμεσο διάστημα και αν είχε στήριξη για να αντιμετωπίσει τον κακοποιητή της. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να τη βεβαιώσουμε ότι δεν είναι μόνη» συμπληρώνει στο κάλεσμά τους για συγκέντρωση αύριο το πρωί έξω από τα δικαστήρια.
«Δεν ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα: Θέλουμε μια ζωή ελεύθερη, αξιοβίωτη, ευτυχισμένη. Θέλουμε μαζί με τις αδελφές μας να είμαστε όλες εδώ, ζωντανές και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου».