Την εφετινή υπέροχη ημέρα του Πάσχα λάμπρυνε και η θριαμβευτική νίκη του προέδρου Μακρόν στη Γαλλία, που έγινε δεκτή με βαθιά ανακούφιση. Μια νίκη της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να σημάνει την αποδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενδεχόμενα την αρχή του τέλους της. Οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν θα κρίνουν αν θα εδραιώσει τη θέση του ο κ. Μακρόν ως πρόεδρος ή θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση με νέα κυβέρνηση ακροδεξιά ή ακροαριστερά και συνεπώς υπονομευτική των όποιων πρωτοβουλιών του.
Και όλα αυτά υπό την καθοριστική επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία, η έκβαση του οποίου είναι προς το παρόν άγνωστη, χωρίς να αποκλείεται η επιβεβαίωση της εφιαλτικής πρόβλεψης του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι θα διαρκέσει ακόμα και έως τα τέλη του 2023.
Ηδη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απροσδόκητη αδυναμία του ρωσικού στρατού να φέρει εις πέρας τα σχέδια του προέδρου Πούτιν διαμορφώνουν μια ρευστή κατάσταση που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνει τις επιπτώσεις όχι μόνο μεταξύ των εμπολέμων, αλλά και ευρύτερα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ακόμα και στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας των δραστικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι οποίες έχουν επώδυνες συνέπειες και για τις χώρες που τις επέβαλαν και ιδιαίτερα την Ευρώπη.
Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο την εξαναγκάζουν να εξαιρεί από τις κυρώσεις τις σχετικές προμήθειες, πράγμα που επιτρέπει στη Ρωσία να εξασφαλίζει προς το παρόν τεράστια έσοδα από πωλήσεις χάρη και στον ανοδικό καλπασμό των τιμών τους στη διεθνή αγορά. Οσο η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, οι κυρώσεις που επιβάλλει σε άλλους τομείς της οικονομίας είναι ιδιαίτερα επώδυνες και για την ίδια. Ηδη ο πληθωρισμός καλπάζει, οι ελλείψεις από τη διακοπή προμήθειας ρωσικού σίτου, αραβοσίτου, λιπασμάτων, μετάλλων και σπάνιων πρώτων υλών πολύ σύντομα θα αποδειχθούν επώδυνες όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον Τρίτο Κόσμο, πολλές χώρες του οποίου θα δοκιμαστούν από πείνα και γενικότερη φτωχοποίηση. Η μεγάλη άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων θα πλήξει επώδυνα τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα σε παγκόσμια κλίμακα για αόριστη διάρκεια ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Εξάλλου ο ξαφνικός εκτοπισμός πέντε εκατομμυρίων Ουκρανών, που συνεχώς επιδεινώνεται, επιβαρύνει περαιτέρω τα μεταναστευτικά προβλήματα. Γενικότερα η οικονομική ανασφάλεια, ο καλπάζων πληθωρισμός και οι τεράστιες ξαφνικές ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, δημιουργούν ήδη ένα εφιαλτικό σκηνικό χωρίς καμιά αχτίδα φωτός όσο διαρκεί ο πόλεμος της Ουκρανίας και όσο εφαρμόζονται δραστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Και το σημαντικότερο είναι ότι το ενδιαφέρον για τα διαδραματιζόμενα στο ουκρανικό μέτωπο και τις αγριότητες εις βάρος αμάχων υποβαθμίζει έως σε μηδενικά επίπεδα την προσοχή για τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες του πολέμου, η εμπέδωση των οποίων ενδέχεται να αποδειχθούν οδυνηρότερες από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.