Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και όλο το κομματικό σύστημα εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της επόμενης Κυριακής 15 Μαΐου. Θεωρείται η εσωκομματική «D-Day», η μεγάλη ημέρα για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος για πρώτη φορά θα αναβαπτιστεί – θα εκλεγεί απευθείας – από τα μέλη του κόμματος. Και το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο δεν είναι η επανεκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αυτή είναι δεδομένη και δεν υπάρχει αντίπαλος, αλλά ο αριθμός των μελών που θα συμμετάσχουν. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται εδώ και ημέρες πολύ μεγάλη κινητοποίηση που θυμίζει βουλευτικές εκλογές, καθώς η εσωκομματική διαδικασία ενεργοποιεί ευρύτερες κομματικές δυνάμεις και αξιοποιείται για να δημιουργηθεί κλίμα κατά της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί έναν ευρύ κύκλο περιοδειών ανά την επικράτεια.
Το βασικό σύνθημα της εκστρατείας
Πήχης δεν έχει τεθεί για ευνόητους λόγους από την πλευρά της Κουμουνδούρου, και γι’ αυτό έμεινε ανοικτή η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου. Ακόμα και την Κυριακή, την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, μπορεί κάποιος-α να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να ψηφίσει για πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας θέλει, όπως λέει στους συνεργάτες και συνομιλητές του, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή για να δυναμώσει και οργανωτικά η αξιωματική αντιπολίτευση. «15 Μαΐου. Ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό» είναι το βασικό σύνθημα της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επιχειρεί να συνδυάσει την εσωκομματική διαδικασία με την ακρίβεια και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και των αγαθών και προϊόντων. Η επιλογή όμως να δοθεί τόσο μεγάλο βάρος σε αυτή την εκλογική διαδικασία αναπόφευκτα δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα και η συμμετοχή θα έχει τη δική της αξία και σημασία. Από τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν θα φανεί κατά πόσο συγκινεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως πολιτικός φορέας για να ενταχθεί οργανωτικά ένας πολίτης και να συμμετάσχει στις διαδικασίες του.
Μονότονα έλεγε το προηγούμενο διάστημα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κρίση του κομματικού φαινομένου με κεντρικό επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν οργανώνονται εύκολα στα κόμματα στη σημερινή εποχή. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους φίλους και τους ψηφοφόρους μας και τους καλούμε να ενισχύσουν τις γραμμές μας» υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να γίνει ένα μαζικό κόμμα που θα αποτελεί την ελπίδα του τόπου, την καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου, την ελπίδα για μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο, για την κοινωνική συνοχή και για τη στήριξη της δημοκρατίας».
Το στρατηγικό πλάνο Τσίπρα
Από την προεδρική ομάδα μεταδίδεται το μήνυμα πως πρόκειται για γιορτή της Δημοκρατίας και τονίζεται ότι δίνεται το «μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος». Το στρατηγικό πλάνο του κ. Τσίπρα είναι αυτό το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής να συνδυαστεί με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και ως εκ τούτου να έχει η επανεκλογή του και δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπό το σύνθημα «στείλτε πίσω τον λογαριασμό». Μάλιστα, επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας επιχειρηματολογεί στη βάση ότι η αναφορά πως πρέπει να σταλεί πίσω (δηλ. στην κυβέρνηση) ο λογαριασμός αφορά γενικότερα τη στάση των πολιτών να αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική με διαφόρους τρόπους.
Για να ενισχυθεί η αναγκαιότητα της συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής εντείνονται οι ομιλίες και οι περιοδείες όλων των κεντρικών στελεχών. Ο κ. Τσίπρας θέλει αυτή η εκλογική διαδικασία να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο σε ένα κόμμα που αποτελεί σε εκλογικό επίπεδο «την κορμοστασιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο εδώ και δέκα χρόνια», όπως λέει, «αλλά και σε ένα κόμμα μαζικό, δυνατό, έτοιμο να διεκδικήσει εκ νέου τη λαϊκή ψήφο και τη διακυβέρνηση του τόπου, για να φέρει μια καλύτερη προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Οι προσπάθειες για κλίμα συσπείρωσης και οι μετρήσεις
Η ενίσχυση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει μέσα από τις περιοδείες του κ. Τσίπρα (μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Αρτα και κάποιους δήμους στην Αττική), όπου γίνεται προσπάθεια από το επιτελείο και τον κομματικό μηχανισμό να φανεί πως υπάρχει συσπείρωση γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση και θερμό υπέρ της κλίμα. Μόνο που στις μετρήσεις αυτό μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται, καθώς ναι μεν μπορεί η διαφορά να μειώνεται από τη ΝΔ που εμφανίζει ραγδαία φθορά, εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αναπτύσσει δυναμική.
Οπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο ασκεί δριμεία και προσωπική κριτική, ο κ. Τσίπρας παίρνει το πολιτικό παιχνίδι «πάνω του», καθώς θεωρεί ότι ο ίδιος μπορεί να αντιστρέψει τους πολιτικούς όρους. Η ολική επαναφορά όμως περνάει και μέσα από τις 500 κάλπες της προσεχούς Κυριακής για πρόεδρο και για τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής και μένει να φανεί εάν θα αυξηθούν τα 61.000 εγγεγραμμένα μέλη και πόσοι θα ψηφίσουν. Για την εκλογή συνέδρων ψήφισαν περίπου 41.000.
Η μάχη προεδρικών-Ομπρέλας και η μεγάλη αντίφαση
Το μεγάλο βάρος σε όλες τις περιφερειακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή την περίοδο πέφτει στην εκλογή των νέων μελών για την Κεντρική Επιτροπή. Και εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Ο κ. Τσίπρας «τρέχει» ανά την επικράτεια, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, για να κινητοποιήσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία και αρκετά στελέχη του – ιδιαίτερα τα πρωτοκλασάτα – ενδιαφέρονται περισσότερο για την εκλογή τους στην ΚΕ που έχει μια ιδιαιτερότητα. Για αυτήν ψηφίζουν όχι όσοι εγγράφονται την Κυριακή, ανήμερα της ψηφοφορίας όπως γίνεται για τον πρόεδρο, αλλά όσοι είχαν εγγραφεί έως την 21η Μαρτίου. Αυτή την περίοδο, στον απόηχο του πρόσφατου συνεδρίου, γίνεται διαγκωνισμός μεταξύ προεδρικών και της «Ομπρέλας», που πιστεύει ότι το 24% του συνεδρίου θα το ανεβάσει σε 30% και το οποίο θα καταγραφεί στη νέα ΚΕ. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι υπάρχει ποσόστωση για τις γυναίκες, για τους βουλευτές και για τους πασοκογενείς δημιουργεί πολύ ασφυκτικό πλαίσιο και έχει μεταφέρει τον εσωκομματικό διαγκωνισμό από την αρένα ενός κομματικού συνεδρίου, από το οποίο συνήθως εκλέγεται μια ΚΕ, στο μεγάλο γήπεδο των περιφερειών. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ενιαία λίστα στην επικράτεια, αλλά ανά περιφέρεια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις «γραμμές» που δίνονται (ποιοι θα «κοπούν» και ποιοι θα «πριμοδοτηθούν»), μια κατάσταση που αυτή την περίοδο αποδυναμώνει και το κεντρικό πολιτικό αφήγημα περί μετωπικής με την κυβέρνηση της ΝΔ.