Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, τα τουρκικά F-16 και ο διαβολικός Τραμπ

Την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών προκάλεσε, όχι μόνον το περιεχόμενο της νέας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας αλλά και η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 που προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή που έφτανε σε αρκετές περιπτώσεις στα όρια του «σκληρού πολιτικού ροκ», (όπως θα έλεγε και ο Κώστας Λαλιώτης), κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Μια συζήτηση που θύμιζε άλλες εποχές και κυρίως περιόδους προεκλογικές. Την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών (Μητσοτάκη και Τσίπρα) προκάλεσε, όχι μόνον το περιεχόμενο της νέας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει πως δεν πήραμε τίποτα, ενώ δώσαμε πολλά), όσο και ο χαρακτήρας που θα έχει το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αλλά και η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 που προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα τουρκικά F-16, βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο του «καβγά» μετά τις πληροφορίες που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας για την αναβάθμισή τους. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πήγε κατευθείαν στη Βουλή μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Τσούνη του είπε αμέσως ότι λέει… ψέματα. Πάμε όμως να δούμε τα θέματα με τη σειρά:

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν στην Τουρκία 40 F-16. «Λέτε ψέματα» απάντησε ο πρωθυπουργός από το έδρανο.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει τα σχέδια ενίσχυσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Θα φανεί ποιος λέει ψέματα αν θα σταθείτε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο και ο κ. Μπάιντεν θα διαψεύσει ότι θα δώσει 40 F-16» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε «άκουσα να μου λέτε τι πρέπει να θέσω κατά την συνάντησή μου με τον κ. Μπάιντεν. Πάμε να θυμηθούμε κ. Τσίπρα τι κάνατε εσείς όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω στην άκρη όσα λέγατε για τον διαβολικό Τραμπ που όμως λειτουργεί για καλό. Έρχομαι στο μείζον: Τι λέγατε εσείς για την βάση της Σούδας; Λέγατε -και σωστά- ότι η Σούδα έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και πρέπει να αναβαθμιστεί. Αυτό κάνατε κ. Τσίπρα» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Το 2018 που πήγατε εσείς στις ΗΠΑ η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35. Για τα F-35 όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον τι κάνατε; Η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν υπήρξε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα να πείτε στις ΗΠΑ να μην δώσει τα F35. Και έρχεστε σήμερα και μας κουνάτε το δάχτυλο Μα πόση υποκρισία».

***

Μαρκ Τουέιν εναντίον… Μαρκ Τουέιν στη Βουλή

«Τρελαίνονται», όπως φαίνεται, οι λογογράφοι των πολιτικών αρχηγών για τσιτάτα επιφανών συγγραφέων και πολιτικών. Πόσες φορές αλήθεια ακούστηκε στη Βουλή από τη μεταπολίτευση και μετά γνωμικά ή με φράσεις του Σωκράτη, του Ισοκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σαίξπηρ, του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του Σεφέρη, της Θάτσερ και λοιπών. Αυτή τη φορά στη συζήτηση για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ήταν η σειρά του Μαρκ Τουέιν. Με το που άρχισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός με το κλασσικό «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι» αναφέρθηκε στον Μαρκ Τουέιν. Αλλά ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι βουλευτές που τον παρακολουθούσαν, ούτε ο λογογράφος του Πρωθυπουργού περίμενε ότι ο Μαρκ Τουέιν θα είχε επιτεθεί λεκτικά, στην πορεία της συζήτησης στον… Μαρκ Τουέιν. Και εξηγούμαι:

Ο Πρωθυπουργός είπε πως ο «Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει». Αυτά είπε και χειροκροτήθηκε. Αυτή τη φράση του Μαρκ Τουέιν φαίνεται πως συγκράτησε ο κ. Τσίπρας και θέλησε με Μαρκ Τουέιν να απαντήσει: «Κύριε Μητσοτάκη ξεκινήσατε ομιλία σας με απόφθεγμα του Μ. Τουέιν ο οποίος όμως είπε και κάτι άλλο. Είπε πως «Πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση όταν το αξίζει» για να επανέλθει ο πρωθυπουργός και να σχολιάσει: «πείτε στους συνεργάτες σας ότι ακριβώς αυτό το απόφθεγμα του χρησιμοποίησα. Όχι άλλο. Είστε σε κάποια σύγχυση». Αλλά οι γαλάζιοι βουλευτές δεν το άφησαν αυτό ασχολίαστο, Μίλησαν για «φραστική γκάφα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έσπευσαν να τον «πυροβολήσουν», λέγοντας ότι «έτσι όπως ομιλεί ο κ. Τσίπρας τα αγγλικά του, έτσι ακριβώς διαβάζει και ερμηνεύει και τους συγγραφείς».

***
Αφήστε τον Ανδρέα ήσυχο

Ανατρέχοντας στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίωσε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας με τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου έναντι του ΝΑΤΟ, «μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος εκλέχτηκε υποσχόμενος «έξω οι βάσεις του θανάτου» για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για 5 χρόνια» παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Με τον Κώστα Σκανδαλίδη να διαμαρτύρεται ζητώντας απ΄όλους να αφήσουν τον Ανδρέα ήσυχο. Ο Ανδρέας, είπε, «παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων».

***
Ο… διαστημικός σταθμός του Καμένου στην Κάρπαθο

Τον Πάνο Καμμένο θυμήθηκε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύτηκε την Εθνική Άμυνα της χώρας. Θυμήθηκε κάτι παλιές πονεμένες ιστορίες αναβαθμίσεως αεροσκαφών (που δεν προχώρησαν), θυμήθηκε επίσης πως είχε προτείνει να υιοθετηθεί ως εθνικό νόμισμα το δολάριο και τοι σημαντικότερο να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου σε νέο Κανάβεραλ. Είχε προτείνει επίσης, όπως θυμούνται οι επιτελείς στο Πεντάγωνο να μετατραπεί η Κάρπαθος (στο Ανατολικό Αιγαίο) σε βάση εκπαίδευσης της αφρόκρεμας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, των ξακουστών και τρομερών Seals. Όχι, ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα και δεν θέλησε να σχολιάσει , τότε που επί ΣΥΡΙΖΑ… σταύρωναν τα μαχητικά πριν απογειωθούν για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους εναέριους εισβολείς.

***
Ηγετική μορφή στα Βαλκάνια

Τρεις υπουργοί, τριών βαλκανικών χωρών, βρέθηκαν στην Αθήνα για να συζητήσουν το μέλλον των Βαλκανίων. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που υπήρξε τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με οικοδεσπότη τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Όπως ήταν αναμενόμενο κυρίαρχο θέμα ήταν το ενεργειακό με τον Βούλγαρο υπουργό να εκφράζει τις ευχαριστίες του για τον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης. Ο Βούλγαρος, ο οποίος έχει σπουδάσει «Τουρκολόγος», όπως και η Ρουμάνα συνάδελφός του συζήτησαν το ενεργειακό και αποφάσισαν ότι η κάθε χώρα να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα που την εξυπηρετεί. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, τι «θα κάνουμε με τη Βόρεια Μακεδονία», όπως ειπώθηκε, αφού ουδείς θέλει να βρεθεί η χώρα αυτή στην προηγούμενη περίοδο. Εκείνο που έχει σημασία με την τριμερή αυτή αναδείχθηκε το ηγετικό προφίλ της Ελλάδας στα Βαλκάνια με τις πρωτοβουλίες που παίρνει .

***
Ο Α/ΓΕΕΘΑ στα Εμιράτα

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου να επισκέπτεται τα Εμιράτα να τυγχάνει αναβαθμισμένης υποδοχής και να συζητεί για θέματα αμυντικής συνεργασίας δεν συμβαίνει και τόσο συχνά. Ο λόγος για τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που βρίσκεται στα Εμιράτα και αναφέρθηκε στον αναθεωρητισμό και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιβαρύνει τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας. Να σημειώσω ότι με τα ΗΑΕ η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής και έτσι στις συνομιλίες που είχαν οι αρχηγοί των Επιτελείων των δύο χωρών επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες επιπλέον ανάπτυξης της ειδικής σχέσης των δύο χωρών, είτε με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων είτε με την συμμετοχή τους σε κοινές διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις, τόσο για την επαύξηση των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων και της διαλειτουργικότητάς τους, όσο και στο πλαίσιο της υποστήριξης του ρόλου της Ελλάδας και των ΗΑΕ ως πυλώνων εδραίωσης της ασφάλειας και διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές καλής γειτονίας.

***
Το μυστήριο με το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης όποιος βάδιζε στη Δ. Αεροπαγίτου και κοιτούσε προς την Ακρόπολη θα έβλεπε ένα τεράστιο πανό να κρέμεται στον ιερό βράχο. Τι έγραφε το πανό που είχε την υπογραφή του ΚΚΕ; “Όχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου” έγραφε και στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά. Πίσω του δεκάδες μέλη του ΚΚΕ κρατούσαν κόκκινες σημαίες. Βέβαια, αυτή η συμβολική ενέργεια του ΚΚΕ, ήταν το μήνυμα του κόμματος μπροστά στην κύρωση της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας από τη Βουλή. Πάντα είχα την απορία, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε, πώς κατασκευάζεται ένα τέτοιο πανό, πόσα μέτρα υφάσματος χρειάζεται και το κυριότερο πως τα καταφέρνουν να το περάσουν σχεδόν από όλη την Αθήνα και να το κρεμάσουν στην Ακρόπολη χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Πολλές λεπτομέρειες για την επιχείρηση του ΚΚΕ “πανό στην Ακρόπολη”, δεν έχω να σας πω, ( σιγά που θα αποκάλυπτε το ΚΚΕ πως στήνει μια τέτοια εκδήλωση). Έχω όμως να σας πω, πως ένα τέτοιο πανό, δεν κατασκευάζεται σε μια μέρα, αφού οι διαστάσεις του είναι 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα ύψος. Την άποψη πως τα πανό που κρεμάστηκαν στην Ακρόπολη, όχι μόνο δεν προσβάλλει το μνημείο αλλά αντιθέτως το αναδεικνύει εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώνη

Η συνεισφορά του ΚΚΕ στην παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη

Η εν λόγω κίνηση του ΚΚΕ προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα social media με τους χρήστες να επικρίνουν τονίζοντας πως η κίνηση αυτή προσβάλει το μνημείο. Μάλιστα κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε με νόημα «η συνεισφορά του ΚΚΕ στην παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη».

***
Η πιο ακριβή βενζίνη

Εντοπίστηκε, μου λένε, μετά από έρευνα η πιο ακριβή βενζίνη στην Ελλάδα. Πληροφορίες θέλουν την Ικαρία να κρατάει τα σκήπτρα με 2,55 ευρώ το λίτρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.