Ο ΟΗΕ κάλεσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σχολείων στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη χρήση των σχολείων για στρατιωτικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας και του Μεξικού.
«Αυτές οι επιθέσεις (στα σχολεία) πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Όμαρ Αμπντί, ανώτερος αξιωματούχος της UNICEF. «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 15 από τα 89 σχολεία – ένα στα έξι – που υποστηρίζονταν από την UNICEF στην ανατολική Ουκρανία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη του πολέμου» στις 24 Φεβρουαρίου.
«Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα αναφέρεται ότι έχουν πληγεί από βαρύ πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και άλλα εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ άλλα σχολεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα πληροφοριών, καταφύγια, κέντρα εφοδιασμού ή για στρατιωτικούς σκοπούς – με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο», κατήγγειλε επίσης ο Αμπντί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Μεξικό και η Γαλλία υπενθύμισαν ότι οι επιθέσεις σε σχολεία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.
«Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών» και «το κόστος του πολέμου» για τους τελευταίους «είναι τρομερό», επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών.
Ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βασίλι Νεμπένζια, απέρριψε τις «παράλογες κατηγορίες» κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ρωσία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου για περισσότερα από οκτώ χρόνια, είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει «εμφύλιο πόλεμο εναντίον του λαού του». Ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η διδασκαλία της Ιστορίας στα παιδιά στην Ουκρανία είναι προκατειλημμένη.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σέργκι Κισλίτσια ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση ώστε τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους να μπορούν να επανενωθούν μαζί τους. Κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Ρωσία ότι συνεχίζει «τις απαγωγές παιδιών της Ουκρανίας». «Μετά τη βίαιη μεταφορά τους στη Ρωσία, υιοθετούνται παράνομα από Ρώσους πολίτες», είπε ο διπλωμάτης.
Η Τζόις Μσούγια, αναπληρώτρια συντονίστρια έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι «οι έντονες μάχες προκαλούν τεράστιο ανθρώπινο πόνο» και ότι «οι άμαχοι – ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά – πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».
Είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να υποστηριχθεί η «δράση κατά των ναρκών», είπε επίσης η αξιωματούχος. «Η αποναρκοθέτηση αποτελεί προτεραιότητα για το άνοιγμα ανθρωπιστικού χώρου», είπε.
«Προτρέπω επίσης τα εμπόλεμα μέρη να άρουν κάθε εμπόδιο στην κυκλοφορία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής παράδοση ζωτικής σημασίας βοήθειας μέσω της Ουκρανίας», ανέφερε επίσης η Μσούγια.