Με αισθήματα ανακούφισης – έστω και συγκρατημένης, λόγω της διεθνούς συγκυρίας και των απρόβλεπτων παραμέτρων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία – άκουσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Ηταν άλλωστε το κορυφαίο θέμα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι τις προηγούμενες εορταστικές ημέρες στις εκλογικές περιφέρειές τους, όπου εισέπραξαν την αγωνία, την αβεβαιότητα και την αγανάκτηση των πολιτών, όχι όμως τη γενικευμένη οργή τους.
Αντιδράσεις στην επαρχία
«Αγανάκτηση ναι, οργή όμως όχι – προς το παρόν τουλάχιστον», ήταν το κλίμα που συνάντησαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές με αιχμή, προφανώς, τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και το γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και καταναλωτικά προϊόντα. Οι κυβερνητικοί βουλευτές ανέμεναν με μεγάλη ανησυχία τα χειρότερα – την κατακραυγή των πολιτών που βλέπουν να εξανεμίζεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε χρόνο «ντε-τε» και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που «γονατίζουν» για να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Μπορεί να μην ήλθαν αντιμέτωποι με εξαγριωμένους πολίτες, ωστόσο βίωσαν τις αντιδράσεις και τη μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. «Κύμα αγανακτισμένων πολιτών δεν συναντήσαμε. Οτι όμως υπάρχει αγανάκτηση και μεγάλη ανασφάλεια είναι σίγουρο» σημείωνε βουλευτής από αγροτική περιοχή.
«Πυροσβεστικές» οι ανακοινώσεις
Από τη στάθμιση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην πράξη, δηλαδή τις επιστροφές του ποσοστού των πρόσθετων επιβαρύνσεων και της αποκλιμάκωσης των λογαριασμών ρεύματος, θα κριθούν πολλά. «Τόσα ώστε η αγανάκτηση να μη μετατραπεί σε κύμα οργής», όπως προσδοκούν κάποιοι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις», καθώς «το πρόβλημα είναι τεράστιο», όπως παραδέχονται, σημειώνοντας πως «όσοι δεν το βλέπουν τότε με γεια τους, με χαρά τους…». Οπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός μεταφέροντας την αγωνία που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, «από το θέμα αυτό χάνεις εκλογές».
Ελπίζουν σε αλλαγή του κλίματος
Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, πάντως, ήταν για τους ίδιους πέραν των αναμενομένων, κάτι που τους δίνει επιπλέον λόγους να πιστεύουν ότι έστω και τώρα το κλίμα στην κοινωνία μπορεί να ανατραπεί. «Υπάρχει ζόρι και ο κόσμος είναι βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος κυρίως για το μέλλον» έλεγε βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, μεταφέροντας την εμπειρία του από τις επαφές του με τους πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές πήγαν στις εκλογικές τους περιφέρειες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή οργή – «η αγανάκτηση του κόσμου σε εμάς θα φτάσει, σε ποιον άλλον;» σχολίαζε βουλευτής από τη Θεσσαλία για να καταδείξει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που γίνονται αποδέκτες των παραπόνων και των ακραίων σε ορισμένες περιπτώσεις «αιτημάτων» κάποιων απεγνωσμένων ψηφοφόρων που τους ζητούν ακόμα και οικονομική στήριξη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους! Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν είχαν την οξύτητα που φοβόντουσαν, όπως μεταφέρουν, πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόμη ο χρόνος για ανάσχεση του αρνητικού κλίματος.
Εξαγγελίες με άρωμα εκλογών
Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαμορφώνουν το έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Υπάρχει ακόμη ένα στάδιο αναμονής για τις λύσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση» έλεγε κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ, σημειώνοντας ότι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα κριθεί το «παιχνίδι», το εύρος των οποίων πάντως για ορισμένους «γαλάζιους» αναδίδει «άρωμα» εκλογών το φθινόπωρο – εκτός απρόοπτων εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου ή στο εσωτερικό κατά την καλοκαιρινή περίοδο – παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Υπέρ της εκδοχής αυτής τάσσονται όσοι πιστεύουν ότι, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στήριξης, η τυχόν διάρκεια σε βάθος χρόνου της κρίσης και των επιπτώσεών της θα συσσωρεύσει επιπλέον επισφάλειες και θα περιορίσει τα περιθώρια κινήσεων, καθώς θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οργανωτικό πυρετός
Οι περισσότεροι πάντως από τους βουλευτές της πλειοψηφίας φέρονται να έχουν πειστεί από τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για εκλογές την άνοιξη του 2023, αναμένοντας προς το παρόν τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, προοπτική η οποία αναθερμαίνει τις προσδοκίες όσων διατηρούν σχετικές φιλοδοξίες. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα έχει αποφασιστεί η δημιουργία κλιμακίων με τη συμμετοχή κομματικών στελεχών και τοπικών βουλευτών που θα «οργώσουν» τη χώρα. Στόχος να αναδειχθούν οι κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις με έμφαση στα έργα και στις αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί σε τοπικό επίπεδο, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας.
Ο εκλογικός νόμος και οι ανατροπές λόγω απογραφής
Η στάση (εκλογικής) αναμονής και οι αβεβαιότητες που καλλιεργεί η προοπτική των διπλών, κατά τα φαινόμενα, εκλογών (απλής και ενισχυμένης αναλογικής), σε συνδυασμό με τις ανατροπές που αναμένονται στην κατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού και της συμμετοχής των ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (που θα έχει πλέον 15 έδρες), αυξάνουν την αγωνία στη «γαλάζια» ΚΟ. Η αναμενόμενη μείωση εδρών σε περιφέρειες όπως η Α’ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Μαγνησία, η Αχαΐα, η Φθιώτιδα, η Καστοριά, η οποία οριακά κινδυνεύει να μετατραπεί σε μονοεδρική, όπως και η Χίος και η Θεσπρωτία, ή η Αρτα, η οποία «απειλείται» από τριεδρική να μετατραπεί σε διεδρική, κ.λπ. Ολη αυτή η ρευστότητα δημιουργεί έναν διαρκή «εκνευρισμό», ενώ ένας ικανός αριθμός βουλευτών, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, συνεχίζει να φλερτάρει με την ιδέα μιας «βελτίωσης» του εκλογικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ το 2020 προς διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας (ελλείψει αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές), παρά τις περί του αντιθέτου επίμονες διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη και ενώ γνωρίζουν ότι η όποια αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού πλαισίου, ακόμα και η πιο ανώδυνη, θα συνιστούσε μια έμμεση ομολογία ήττας ενώ θα έπληττε το προφίλ αξιοπιστίας του ίδιου του Πρωθυπουργού.