Από τις 26 Μαίου ως τις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το πρόγραμμα του οποίου, όπως και άλλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης από την Πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης κα Μαρία Κομνηνού και την γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ κα Ηλέκτρα Βενάκη.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη, με την ταινία Οι Ροδακινιές του Αλκαράς της Κάρλα Σιμόν που απέσπασε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Εκτός από τις εννέα ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές που εντάσσονται στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, ο θεσμός έχει στο φετινό πρόγραμμά του μια σειρά αφιερωμάτων: το «Με τον φακό των γυναικών» αφορά σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου (Μπαμπέτ Μανγκόλτ, Ανιές Γκοντάρ, Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, Ολυμπία Μυτιληναίου, Χριστίνα Μουμούρη και Κατερίνα Μαραγκουδάκη). Το «mAPs: MIGRATING ARTISTS PROJECT – SHORT DANCE FILM COLLECTION» φιλοξενεί (για πρώτη φορά) ταινίες χορού, δημιουργημένες στα όρια μεταξύ screendance και μυθοπλασίας. Ο χορός παίζει ρόλο και στο αφιέρωμα στην Γαλλίδα φωτογράφο, καλλιτέχνη και σκηνοθέτρια Mπαμπέτ Μανγκόλτ που έχει σκηνοθετήσει πειραματικά ντοκιμαντέρ για την πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή του σύγχρονου χορού, και το θέατρο της Νέας Υόρκης.
Στο ΦΚΠΑ θα βρούμε επίσης ένα αφιέρωμα στον γκουρού του ινδικού σινεμά Τέχνης Σατιατζίτ Ρέι (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του) και δύο στους Ελληνες σκηνοθέτες Ροβήρο Μανθούλη που απεβίωσε πριν από λίγο καιρό και Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή την 10χρονη επέτειο θανάτου του. Η παρουσίαση σε μεγάλη οθόνη του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Μανθούλη (από το μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα) αλλά και η προβολή σε αποκατεστημένη κόπια 4Κ της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1967) που έβαλε τον Μανθούλη στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, ανήκουν στα ιδιαίτερα χάιλαϊτ του φεστιβάλ.
Ένα φεστιβάλ που δείχνει απολύτως ανοιχτό στον διάλογο – τόσο ανάμεσα στο κοινό και τις ταινίες όσο και στις ίδιες τις ταινίες μεταξύ τους. Ο Τζόνας Μίκας, «πάπας» του αμερικανικού αβάν γκαρντ σινεμά από την μια μεριά και από την άλλη ο Τζορτζ Στίβενς, δημιουργός ταινιών όπως οι «Μια θέση στον ήλιο» και «Ο γίγας». Ενας από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους του Χόλιγουντ της Χρυσής Εποχής του.
Στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς , Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’), θα προβληθούν 110 ταινίες, ενώ την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού απαρτίζουν οι Σεσίλια Mπαρριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του Mar del Plata, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής), Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ). Να σημειωθεί ότι η νικητήρια ταινία θα κερδίσει 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία του ανθρώπου που την δημιούργησε (από την Authorwave). Το βραβείο θα απονεμηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.
Χρηστικές πληροφορίες: Εισιτήρια (ΑΙΘΟΥΣΕΣ): 5 ευρώ (γενική είσοδος). Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ. Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Ανέργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ. Εισιτήρια (ONLINE): 3 ευρώ. Πακέτα: 5 ταινίες/5 ευρώ, 10 ταινίες/8 ευρώ.
Μια έκθεση και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης
Η εικαστικός, καθηγήτρια γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτη Λίτη μίλησε την Πέμπτη για τις «Μαγικές εικόνες»: την περιοδική έκθεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος η οποία θα εγκαινιαστεί στις 9 Ιουνίου προαναγγέλλοντας τη λειτουργία του νέου Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει καρουζέλ, στερεοσκόπιο, μαγικούς φανούς καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου (κάμερες, συσκευές καταγραφής ήχου, συσκευές προβολής) και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φιλμ, αρουλέζες, μουβιόλες, τραπέζια μοντάζ).
Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού -Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων του ΥΠΠΟΑ και θα λειτουργήσει στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό, συνεπώς θα επικοινωνεί με τις αίθουσες προβολής, δημιουργώντας μια γέφυρα του χθες των κινούμενων εικόνων με το σήμερα μίας υπερσύγχρονης, ψηφιακής αίθουσας.
Τέλος, ένα επίσης αξιόλογο αφιέρωμα της Ταινιοθήκη; της Ελλάδας που θα λάβει χώρα από τις 23 ως τις 28 Ιουνίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι εκείνο στον «κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη». Το αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο του Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη (Ιάκωβος Καμπανέλλης -Λογοτεχνικό Έτος 2022) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Προγραμματισμένες για προβολή είναι ορισμένες σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά που φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα στο σενάριο. Ανάμεσά τους οι «Στέλλα», «Το ποτάμι». «Με τη λάμψη στα μάτια» και η «Λίμνη των πόθων». Θα προβληθεί όμως και το αριστουργηματικό αλλά παρεξηγημένο στην εποχή του «Κανόνι και το αηδόνι» (1968), η μία από τις δύο ταινίες που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Καμπανέλλης.