Σρι Λάνκα: Η Αστυνομία πήρε εντολή να περάσει «στην επίθεση» για να αποφευχθεί «η αναρχία»

Από τη Δευτέρα οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 225 έχουν τραυματιστεί στη Σρι Λάνκα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει λάβει εντολή να περάσει στην επίθεση και να κάνει χρήση πραγματικών σφαιρών προκειμένου να αποφευχθεί «η αναρχία» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος έπειτα από δύο ημέρες αιματηρών συγκρούσεων.

Από τη Δευτέρα οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 225 έχουν τραυματιστεί σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με την Αστυνομία της χώρας των 22 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της.

«Δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη οργή, αλλά για οργανωμένη βία», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι 85.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν πλέον εντολή να κάνουν χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των ταραξιών.

«Αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, ενδέχεται να επικρατήσει πλήρης αναρχία», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι έχει αυξηθεί η προστασία πολλών δικαστών που δέχθηκαν απειλές.

Μετά την πυρπόληση αργά χθες Τρίτη το βράδυ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, το οποίο ανήκε σε μέλος της οικογένειες Ρατζαπάξα, στο νότιο τμήμα της Σρι Λάνκα, η Αστυνομία σε πολλές περιοχές πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος που έκαιγε αυτοκίνητα.

Ο στρατός είχε λάβει εντολή ήδη από χθες να πυροβολεί για να διαλύει τους ταραξίες.

«Εντελώς διεφθαρμένοι»

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα είναι αγανακτισμένοι έπειτα από πολλούς μήνες στη διάρκεια των οποίων είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα αλλά και διακοπές ρεύματος, ενώ εδώ και εβδομάδες ειρηνικοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης, που έφτασαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Κολόμπο από την επαρχία και υποκινήθηκαν από τον αδελφό του προέδρου, τον πρώην πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάζα, όξυναν  την ένταση αφού επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Σε ηλικία 76 ετών ο Μαχίντα παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, ενώ χθες τα ξημερώματα ο στρατός τον βοήθησε να διαφύγει από την επίσημη κατοικία του που πολιορκήθηκε στο Κολόμπο.

Η παραίτηση αυτή είναι «ένα σημαντικό γεγονός, οι άνθρωποι έχουν πραγματικά ικανοποιηθεί», εκτίμησε η Καουσάλια Φερνάντο, ηθοποιός και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως «αυτό δεν αρκεί», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε: «Ζητάμε την αποχώρηση όλης της οικογένειας Ρατζαπάξα, είναι εντελώς διεφθαρμένοι».

Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που κηρύχθηκε λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων τη Δευτέρα θα έπρεπε να αρθεί σήμερα το πρωί, όμως παρατάθηκε για 24 ώρες. Παρά το γεγονός αυτό, διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές μπροστά από το γραφείο του προέδρου της Σρι Λάνκα.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα παραμένει στην προεδρία και έχει διευρυμένες εξουσίες όπως και τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Τσαντάνα Αλούθγκε, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κολόμπο, οι πολίτες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να βασίζονται στη δημοκρατική διαδικασία.

«Ακόμη και στη Σρι Λάνκα, όπου είχαμε φθάσει σε μια κατάσταση σύγχρονης κοινωνίας, το σύστημα διακυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντινό σε ένα απηρχαιωμένο φεουδαρχικό σύστημα», υπογραμμίζει.

Μέσω του Twitter o Ρατζαπάξα κάλεσε σήμερα «όλους τους Σριλανκέζους να ενώσουν τα χέρια για να ξεπεράσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις».

Όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SJB επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρατζαπάξα.

«Τη βία την προκάλεσαν (οι αρχές) για να επιβάλουν στρατιωτικό καθεστώς», κατήγγειλε ο επικεφαλής του κόμματος Σατζίθ Πρεμαντάσα στο Twitter, ζητώντας «το κράτος δικαίου να διαφυλαχθεί από το Σύνταγμα και όχι με τα όπλα».

Η Σρι Λάνκα, η οποία κήρυξε στις 12 Απριλίου στάση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος της το οποίο εκτιμάται στα 51 δισεκ. δολάρια, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη Σρι Λάνκα και ανησυχούμε από την όξυνση της κοινωνικής έντασης και της βίας», δήλωσε ο Μασαχίρο Νοζάκι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.