Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο –όπως πρώτο έγραψε το «Βήμα» στις 3 Μαΐου– είναι γεγονός από χθες. «Η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου η πρεσβεία μας άνοιξε τις πόρτες της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η απόφαση της επαναλειτουργίας ελήφθη στα τέλη Απριλίου. Με γνώμονα την επιστροφή αρκετών διπλωματικών αποστολών στην ουκρανική πρωτεύουσα και την όποια «κανονικοποίηση» της καθημερινότητας εκεί, κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει και η ελληνική αποστολή.
Επικεφαλής της πρεσβείας, ως επιτετραμμένος, τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος διετέλεσε πρόξενος της Ελλάδας στην μαρτυρική Μαριούπολη παραμένοντας σε αυτήν μέχρι την καταστροφή της από τους Ρώσους. Η εισήγηση της διπλωματικής υπηρεσίας ήταν να αναλάβει επικεφαλής της πρεσβείας στέλεχος που έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην συγκεκριμένη χώρα (όχι ο διαπιστευμένος πρέσβης Βασίλης Μπορνόβας που αποχώρησε από το Κίεβο στις 25 Φεβρουαρίου) και διαθέτει τον βαθμό του πρεσβευτή, ωστόσο η πολιτική ηγεσία επέμεινε στην αρχική της απόφαση.
Η πρώτη συζήτηση για επιστροφή στο Κίεβο έγινε νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στις αρχές Απριλίου ο κ. Δένδιας δέχθηκε εισήγηση για άμεση επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας. Εκείνο το διάστημα δεν είχαν επιστρέψει διπλωματικές αποστολές στο Κίεβο και μια άμεση ενέργεια από πλευράς Ελλάδας, καίτοι συμβολική, θα αναδείκνυε την χώρα. H δε τουρκική πρεσβεία επέστρεψε στο Κίεβο στις 6 Απριλίου.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εισήγησης για επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας, είχε προταθεί η ταυτόχρονη πραγματοποίηση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο κ. Δένδιας, άλλωστε, έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, από τα τέλη Μαρτίου. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνηθίζει να εισακούει τις εισηγήσεις των διπλωματών, είδε με καλό «μάτι» την εν λόγω πρόταση. Ωστόσο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το γιατί, η εισήγηση δεν προχώρησε.
Οι επερχόμενες απελάσεις και τα ρωσικά αιτήματα
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα προβεί σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών ως απάντηση στην απέλαση 12 Ρώσων από την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο και ενδεχομένως λίγο νωρίτερα, η ρωσική πλευρά αιτήθηκε την αντικατάσταση ορισμένων στελεχών (περί τους 10) από τις αρχές της στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περί τους δύο με δυόμιση μήνες, έως ότου οι ελληνικές αρχές (και οι αρμόδιες υπηρεσίες) εξετάσουν τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και επικυρώσουν ή όχι τις αντικαταστάσεις. Το ξέσπασμα του ρωσο – ουκρανικού πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου συνέπεσε με το χρονικό ορόσημο των δυόμισι μηνών. Όπως ήταν λογικό, η διαδικασία πάγωσε. Ταυτόχρονα, όμως, όπως ανέφεραν άνθρωποι με γνώση των δεδομένων, κάποια από τα προτεινόμενα πρόσωπα είχαν απορριφθεί από άλλες χώρες, καθώς η ενασχόλησή τους δεν συνάδει με την διπλωματία.
Μετά την απέλαση των 12 Ρώσων από την Ελλάδα, στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε η ιδέα να γίνουν αποδεκτά ορισμένα από τα ρωσικά αιτήματα -των περιπτώσεων που δεν είναι προβληματικές. Η λογική του συγκεκριμένου σκεπτικού, σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι ότι αφενός δεν επιδεινώνονται περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις Αθήνας – Μόσχας και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στη δεύτερη να αντιδράσει πιο «ήρεμα» στις ελληνικές απελάσεις και όχι ισόποσα, κάτι που θα σήμαινε μεγάλη αποψίλωση των ελληνικών αρχών στην Ρωσία.
Ο κ. Δένδιας φέρεται ότι αντιμετώπισε με ρεαλισμό τη συγκεκριμένη πρόταση. Παρόλα αυτά, κατά πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να διαφώνησε, καταβαραθρώνοντας την όποια σκέψη εν τη γενέσει της.
Ρωσικό πετρέλαιο
Αυτές τις μέρες συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. «Η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εφαρμόζουμε πλήρως με ό,τι κόστος αυτό μπορεί να έχει και για εμάς» δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Εάν τελικά αποφασιστεί να επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να θιγούν τα ελληνικά συμφέροντα όπως και πλοία ελληνικών συμφερόντων που το μεταφέρουν. «Έτσι τη διαμετακόμιση του ‘’μαύρου χρυσού’’ θα αναλάβουν Κινέζοι, Τούρκοι και χώρες της Ασίας που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία» υπογράμμιζαν άριστα ενημερωμένες πηγές. Για τον λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές σημείωναν την ανάγκη να αποστεί ή να διαφοροποιηθεί η Ελλάδα από τέτοιου τύπου κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καθώς αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.