Μια ακατάσχετη εικοτολογία γύρω από τις ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν για τις προθέσεις του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 9ης Μαΐου από τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων κατά των ναζιστικών στρατευμάτων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την 9η Μαΐου όμως εορτάζουν και οι Ευρωπαίοι την «Ημέρα της Ευρώπης», καθώς στις 9 Μαΐου 1950 παρουσιάστηκε από τον τότε γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν η πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, που αποτέλεσε και την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο που μέσα στη δίνη των ημερών η επέτειος αυτή έχει σχεδόν ξεχασθεί, αν και θα δώσει αυτή τη Δευτέρα την ευκαιρία για ένα νέο ευρωπαϊκό ξεκίνημα, με την παρουσίαση στο Στρασβούργο της τελικής έκθεσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Την στιγμή που η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ίσως εσωτερική της κρίση με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου αναδεικνύεται η δυσκολία να ληφθούν καίριες κοινές αποφάσεις σε κοινοτικό επίπεδο με την επικράτηση των επιμέρους κρατικών συμφερόντων (ιδιαίτερα στο περιώνυμο ενεργειακό ζήτημα), θα δοθεί τώρα η ευκαιρία να γίνει μια ευρεία συζήτηση πάνω σε 49 συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών. Στη συνεδρίαση αυτή θα μιλήσουν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο Εμανουέλ Μακρόν. Και να δούμε τι θα βγει από όλο αυτό και κυρίως αν θα μπορέσει να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο. Οπως δήλωσε άλλωστε την περασμένη εβδομάδα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, «χρειαζόμαστε τώρα ισχυρές και γρήγορες αποφάσεις».
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Ντράγκι διαπίστωσε πως λόγω του κανόνα της ομοφωνίας οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μείζονες κρίσεις, όπως η σημερινή, και πρότεινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, με στόχο τη λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να προχωρήσει επίσης ταχύτερα η ευρωπαϊκή ενοποίηση προς μια «πραγματιστική ομοσπονδία», ξεκινώντας από τον τομέα της Αμυνας. Ενα ζήτημα ιδιαίτερα επείγον, που θα πρέπει να συζητηθεί πολύ σύντομα σε μια ειδική Διάσκεψη Κορυφής. Και είναι βέβαιο ότι συνήγορός του στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος που πρότεινε τις ιδέες αυτές και μπορεί τώρα να τις προωθήσει ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.