Σε άρθρο του ο Economist, εξηγεί γιατί η ρωσική οικονομία όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει αλλά αντέχει απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει έντονος προβληματισμός εντός της Ε.Ε. ότι τα μέτρα εναντίον της Μόσχας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τόσο στους πολίτες της όσο και στις οικονομίες της.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές Απριλίου υπήρχαν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία αψηφούσε τις προβλέψεις περί κατάρρευσης, ακόμη και όταν οι δυτικές χώρες εισήγαγαν πρωτοφανείς κυρώσεις.
Τα πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν περαιτέρω αυτή την άποψη. Με τη βοήθεια των ελέγχων κεφαλαίων και των υψηλών επιτοκίων, το ρούβλι έχει πλέον την ίδια αξία με εκείνη που είχε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία φαίνεται να συμβαδίζει με τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.
Ανθεκτικότητα της πραγματικής οικονομίας
Η πραγματική οικονομία είναι επίσης εκπληκτικά ανθεκτική. Είναι αλήθεια ότι οι ρωσικές τιμές για τον καταναλωτή έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, καθώς η αρχική υποτίμηση του ρουβλιού έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες και πολλές δυτικές εταιρείες αποσύρθηκαν, μειώνοντας την προσφορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς τους φαίνεται να αυξάνεται.
Αλλά οι μετρήσεις «σε πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί ελάχιστα. Μετά από μια ανάπαυλα τον Μάρτιο, οι Ρώσοι φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά ελεύθερα σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια
Στις 29 Απριλίου η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, ένδειξη ότι ο χρηματοπιστωτικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έχει ελαφρώς υποχωρήσει. Η ρωσική οικονομία αναμφίβολα συρρικνώνεται, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για μείωση του ΑΕΠ έως και 15% φέτος δεν φαίνεται να επαληθεύονται.
Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων
Ακόμα και πριν από την εισβολή η Ρωσία ήταν μια αρκετά κλειστή οικονομία, γεγονός που περιόρισε την επίδραση των κυρώσεων. Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για την ανθεκτικότητα της οικονομίας σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα.
Μετά την εισβολή η Ρωσία έχει εξάγει τουλάχιστον 65 δισ. δολάρια σε ορυκτά καύσιμα μέσω πλοίων και αγωγών, υποστηρίζει το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, ένα think – tank στη Φινλανδία. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της κυβέρνησης από τους υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν πάνω από 80% σε ετήσια βάση. Στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών όλων των ρωσικών πετρελαίων, η οποία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, αναμένετε ότι η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει.