Ο γνωστός σέρβος ερευνητής και δημοσιογράφος Ιβάν Ιβάντζι (φωτογραφία, επάνω, από koha.net) τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Σερβίας βρίσκεται σε σημείο καμπής και δεν πρέπει να συνεχίσει το παιχνίδι «μια με τις Βρυξέλλες, μια με τη Μόσχα».
Τα χρήματα έρχονται από την ΕΕ
Σε άρθρο του για την Deutsche Welle, ο Ιβάντζι αναφέρει ότι η Σερβία χρειαζόταν τη στήριξη της Ρωσίας εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, τα πολυπόθητα χρήματα στη Σερβία έρχονται από τη Δύση, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Ιβάντζι είπε ότι η «στροφή» του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια αναλογία μεταξύ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην Ουκρανία με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο διπλωμάτης και διερμηνέας του ηγέτη της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, είπε ότι αυτή η στροφή θα γίνει σε συνέχεια του «μεγάλου πόνου» που προκάλεσε ο Πούτιν «προδίδοντας τη Σερβία».
«Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Βούτσιτς άρχισαν να προετοιμάζονται για μια στροφή στην εξωτερική πολιτική του προέδρου: Αφού ο Πούτιν συνέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των “Λαϊκών Δημοκρατιών” Λουχάνσκ και Ντoνέτσκ με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου κράτους από τις δυτικές χώρες – ενώ η Σερβία το θεωρεί επαρχία της – τα σερβικά ΜΜΕ την κατηγόρησαν (τη Μόσχα) ότι υποστηρίζει την απόσχιση του “λίκνου της Σερβίας” από τον κορμό της. Νομίζω ότι η Σερβία θα ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας» επισήμανε ο σέρβος συγγραφέας.
Θα πουληθεί ως προδοσία του Πούτιν
Και πρόσθεσε ότι «αυτό μετά από χρόνια φιλορωσικής προπαγάνδας θα πουληθεί στον σερβικό πληθυσμό ως ανατροπή της εξωτερικής πολιτικής υπό πίεση και με μεγάλο πόνο – επειδή ο Πούτιν πρόδωσε τη Σερβία.
»Εάν η Σερβία ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Μόσχα και οι Ρώσοι δεν θα το αισθανθούν καθόλου, αλλά οι σέρβοι αγρότες θα μείνουν με τη σοδειά στα χέρια τους, την οποία συνήθως πωλούν στη Ρωσία».
Ο Ιβάντζι δεν περιμένει ότι η στάση της Δύσης απέναντι στη Σερβία θα αλλάξει προς όφελος του Βούτσιτς. Συνέδεσε αυτή τη γνώμη με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Γερμανία ο Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, μετά από πρόσκληση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.
«Ο πρόεδρος της Σερβίας έλαβε σήμα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 4 Μαΐου 2022, όπου ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου έγινε δεκτός ταυτόχρονα με τις ίδιες τιμές με αυτόν. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: στα μάτια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι ίσα κράτη» είπε ο Ιβάν Ιβάντζι.
Στο ίδιο τραπέζι
«Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κούρτι και ο Βούτσιτς, που μάλιστα δεν ήθελαν να συναντηθούν, αναγκάστηκαν να παραβρεθούν σε ένα άτυπο δείπνο με τον επιτετραμμένο της ΕΕ για τα Βαλκάνια. Κάθισαν σε ένα όμορφα στρωμένο στρογγυλό τραπέζι, κοιτάζοντας φιλικά μπροστά στις κάμερες. Δεν βγήκε τίποτα από αυτή τη συνάντηση. Αξιωματούχοι του Βελιγραδίου και της Πρίστινα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στις 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτή η χειρονομία θα μείνει ριζωμένη στη μνήμη και των δύο πολιτικών», έγραψε.
Ο Ιβάντζι σημείωσε επίσης ότι η Σερβία θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο και να μην εμποδίσει την ένταξή του στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
«Με αυτό, η Ευρώπη θα ήταν τουλάχιστον ένα βήμα πιο κοντά στην ειρηνική ενοποίησή της – ένα σημαντικό μήνυμα σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία 77 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας νέος πόλεμος μαίνεται ξανά στη γηραιά ήπειρο», υπογράμμισε.
Ο Ιβάν Ιβάντζι εξέφρασε και την άποψή του για το τι θα έκανε ο Τίτο, αν ήταν σήμερα ηγέτης: Θα καταδίκαζε τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας και θα επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα.
Πηγή: koha.net, echedoros-a.gr