Την περασμένη Πέμπτη απελάθηκαν επτά στελέχη της δανέζικης πρεσβείας στη Μόσχα, ως αντίποινα για την απέλαση 15 Ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, μια σειρά από ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες έχουν απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, με την Μόσχα να ανταποδίδει με το ίδιο «νόμισμα».
Η εορταστική ραστώνη των προηγούμενων ημερών και ιδιαίτερα αυτού του διημέρου (9-10 Μαΐου) στη Ρωσία λόγω της Ημέρας της Νίκης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας «πάγωσε» προσωρινά τις απελάσεις. Από την προσεχή Τετάρτη, που θα έχουν ολοκληρωθούν οι αργίες και οι εορτασμοί, εκτιμάται ότι οι απελάσεις θα εκκινήσουν εκ νέου.
Εννέα ξένες πρεσβείες στην Μόσχα, περιλαμβανομένης της ελληνικής, αναμένουν να τους ανακοινωθεί ποια στελέχη τους απελαύνονται από την Ρωσική Ομοσπονδία ως αντίποινα. Μέχρι στιγμής ο τρόπος και κυρίως η αναλογικότητα των αντιποίνων της Μόσχας ποικίλει. Κάποιες φορές, οι απελάσεις γνωστοποιούνται μέσω της διεύθυνσης εθιμοτυπίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενώ σε άλλες περιπτώσεις αυτό γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης που υπάγεται η χώρα φιλοξενίας.
Σχετικά, δε, με τον αριθμό των απελάσεων, άλλοτε η Ρωσία «απαντά» ισόποσα (όπως στην περίπτωση Γερμανίας, Πολωνίας κλπ) και άλλοτε αναλογικά. Επί παραδείγματι, ενώ οι Δανοί απέλασαν 15 Ρώσους και οι Βέλγοι 21, οι Ρώσοι απέλασαν επτά δανούς και 12 Βέλγους αντίστοιχα.
Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Ρωσία αριθμούν 35 άτομα σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ, ενώ οι αντίστοιχες ρωσικές στην Ελλάδα έχουν περί τα 120 άτομα. «Δεν χρειάζεται να αφήνονται υπερτροφικές αρχές, οι οποίες ενδεχομένως κάνουν και άλλες δουλειές πέραν των διπλωματικών» υπογράμμιζαν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές.
Η Αθήνα, η οποία στις 6 Απριλίου απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες, ευελπιστεί να «πέσει» στα αναλογικά και όχι στα ισόποσα αντίποινα. Πέραν των προφανών προβλημάτων που θα δημιουργήσουν οι απελάσεις στην «κάλυψη» της μεγαλύτερης γεωγραφικά χώρας στον κόσμο, η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα έχει υπό την αρμοδιότητα της τρία ακόμα κράτη: Tο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει πολύ σοβαρά να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική πρεσβεία στο Καζακστάν, προκειμένου η Αθήνα να συνεχίσει να έχει τόσο παρουσία όσο και εικόνα για τα τεκταινόμενα στις προαναφερθείσες χώρες της κεντρικής Ασίας.