Πίσω από τις κάμερες στο συνέδριο της ΝΔ

Η παράταξη της ΝΔ δίνει ραντεβού, όπως παρατήρησαν πολλοί,  με την ιστορία της, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την πολιτική πορεία της χώρας περίοδο.

Πίσω από τις κάμερες στο συνέδριο της ΝΔ

Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής   οι τριήμερες εργασίες του 14ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ,  στον συνεδριακό χώρο «Metropolitan Expo» που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας.  Η παράταξη της ΝΔ δίνει ραντεβού, όπως παρατήρησαν πολλοί,  με την ιστορία της, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την πολιτική πορεία της χώρας περίοδο.

«Είμαστε η ΝΔ όλων των Ελλήνων και όλης της Ελλάδας», είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του για να προσθέσει με νόημα: «Στόχος μας η αυτοδυναμία» και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, λέγοντας πως διορθώνουμε την αδικία, η μεσαία τάξη δεν θα πληρώσει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Στην πρώτη σειρά, δίπλα από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κάθισε το πρωθυπουργικό ζεύγος Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη, ενώ κατά την είσοδό της η Ντόρα Μπακογιάννη έτυχε θερμής υποδοχής
***
Συσπείρωση και απολογισμός έργου
Για  ορισμένους το Συνέδριο αυτό   σηματοδοτεί την έναρξη μιας άτυπης πολύμηνης  προεκλογικής περιόδου. Στόχος του Συνεδρίου, όπως μου εξήγησαν γαλάζιοι βουλευτές είναι  να συσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος και να κάνει ένα απολογισμό του «πλούσιου» (όπως το ονόμασαν) κυβερνητικού  έργου.

Κυρίαρχο μήνυμα η «συνέπεια λόγου και έργου» όσο και τις διαφορές αντιλήψεων και πρακτικών με τους πολιτικούς αντιπάλους του και πρωτίστως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Συνέδριο άρχισε με ομιλία του Προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην «προοδευτική ταυτότητα», η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζει την παράταξή του. Από τη λίστα των ομιλητών ξεχωρίζουν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.
***
Η γραβάτα με τα… τσολιαδάκια του Καραμανλή
.
Όταν έκανε την εμφάνισή του (με μάσκα) στον χώρο του Συνεδρίου ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, άλλοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν, άλλοι να τον αγκαλιάσουν και άλλοι να βγάλουν σέλφι μαζί του: «Είναι εδώ για την παράταξη και την Ελλάδα», σχολίασαν πολλοί σύνεδροι.

Όλοι όμως πρόσεξαν το dress code  του πρώην Πρωθυπουργού. Αυστηρό μεν, όπως άλλες φορές ήτοι σκούρο κοστούμι, πλην όμως με  μια γραβάτα με… εθνικό περιεχόμενο. Ήταν γαλάζια με… τσολιαδάκια πάνω σε αυτήν. Κάθισε στην πρώτη σειρά, δίπλα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και άκουγε με προσοχή τους ομιλητές..
***
Παραβιάσεις: Οι Τούρκοι τον χαβά τους
Μετά την άσκηση με τα αντιαεροπορικά  συστήματα της χώρας (S-300, TOR MI-1 και λοιπά)  που έγινε λόγω των προκλητικών υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, υπήρξε μια σχετική ησυχία στον ουρανό του Αιγαίου και στο FIR Αθηνών. Η οποία όμως  δεν κράτησε πολύ, αφού χθες τουρκικά μαχητικά παραβίασαν πάλι τον εθνικό εναέριο χώρο. Ειδικότερα, πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο έγιναν 21 παραβάσεις, 13 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι 8 από μαχητικά αεροσκάφη και 5 από ελικόπτερα, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές. Αλλά σε λίγα 24ωρα αρχίζει η άσκηση Tiger Meet του ΓΕΕΘΑ, με τις μοίρες πολεμικών αεροπλάνων που έχουν στην ουρά τους την Τίγρη. Περίπου 60 συμμαχικά αεροπλάνα  θα πετούν σε όλο το μήκος και το πλάτος του Αιγαίου.
***
Στην εσχατιά του Αιγαίου η Πρόεδρος
Σε τρία ακριτικά νησιά θα βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη Χάλκη, στη Σύμη και στην Τήλο. Θα παραστεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Σύμης για τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις. Στην Τήλο αναμένεται την Τρίτη και ο Πρωθυπουργός.
***
Τη Δευτέρα η τριμερής με τον Μπλίνκεν
Μια βαρυσήμαντη συζήτηση (μέσω τηλεδιασκέψεως) θα έχουν την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, συν ΗΠΑ που συμμετέχουν στον σχηματισμό 3+1. Μια σύνοδος που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

Τα όσα θα αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του Ι. Κασουλίδη, Ν. Δένδια και του Ισραηλινού Γ. Λαπίντ για τα ενεργειακά θεωρούνται σημαντικά. Να σημειώσω εδώ ότι η στάση των Αμερικανών σε ένα έργο όπως ο αγωγός EastMed, αλλά και ευρύτερα για έργα της περιοχής, κρίνεται καθοριστική καθώς μπορεί να σπρώξει το έργο στον κάλαθο των αχρήστων ή να το επαναφέρει στην πρώτη γραμμή καθιστώντας το έργο εξέχουσας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
***
Στις 17 Μαΐου ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο
Την επομένη της άφιξης του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου έχει προγραμματισθεί η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο (στο Σώμα όπου λαμβάνονται οι σημαντικότερες αμερικανικές αποφάσεις) και αναμένεται να αναφερθεί και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η πρόσκληση θεωρείται ως μία ακόμη ένδειξη του ενισχυμένου ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων. Θα πρέπει να ξέρετε ότι προσκλήσεις για τέτοιου είδους ομιλίες απευθύνονται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες. Λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έχει προγραμματισθεί ομιλία του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, κατόπιν προσκλήσεως της κυρίας Πελόζι.
***
Έρχεται λαμπρή δεξίωση στο Λευκό Οίκο
Όσοι απόρησαν γιατί εφέτος με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου δεν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή (δεξίωση) στον Λευκό Οίκο παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, η εξήγηση έρχεται μερικές εβδομάδες αργότερα. Η δεξίωση στον Λευκό Οίκο δεν ακυρώθηκε (ούτε λόγω covid, ούτε λόγω πολέμου στην Ουκρανία), αλλά αναβλήθηκε για να είναι παρών σε αυτήν και ο Πρωθυπουργός.

Έτσι με την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος έστειλε προσκλήσεις για δεξίωση προς τιμήν του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Την δεξίωση, όπως αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση παραθέτει το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Θα δώσουν την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος, υπουργοί, γερουσιαστές, ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα  και μέλη του Κογκρέσου, καθώς και Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες
***
Μια ανοιξιάτικη μέρα στην Οδησσό
Θα σας πάω τώρα στην πολιορκούμενη Οδησσό, όπου οι σειρήνες δεν έπαψαν ούτε στιγμή να ηχούν. Και πώς να πάψουν τη στιγμή που πέφτουν συνεχώς ρωσικοί πύραυλοι και υπάρχει κατ΄οίκον περιορισμός. Η ζωή ωστόσο συνεχίζεται, η άνοιξη έκανε αισθητή την εμφάνισή της, τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοικτά και γενικά η πόλη κινείται σε κανονικούς  ρυθμούς. Και αυτό είναι το μεγαλείο. Να πολιορκείσαι από τους εισβολείς, να σου ρίχνουν ρουκέτες και πυραύλους και εσύ να τους αψηφάς.
Χθες παρουσιάστηκε στο ελληνικό προξενείο (ένα προξενείο, μαζί με αυτά της Αρμενίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας  που ακόμα που δεν έχουν αναστείλει λόγω βομβαρδισμών  την λειτουργία τους και αυτό οφείλεται στον πρόξενο Δημήτρη Δότη), εμφανίστηκε ένας Έλληνας (εννοώ όχι ομογενής, αλλά με ελληνικό διαβατήριο) και ζήτησε να του αγοράσει η ελληνική πολιτεία ένα… αυτοκίνητο να το φορτώσει τρόφιμα και να τα παραδώσει στην Μαριούπολη. Την ίδια ώρα έφθανε στην πόλη βοήθεια ανθρωπιστική με επικεφαλής ενός πρώην γενικού γραμματέα υπουργείου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάτοικοι της Οδησσού έχουν  φροντίσει να προστατεύουν τα αγάλματά τους με σάκους από άμμο καθότι ενδιαφέρονται να μην καταστραφεί η πολιτιστική τους κληρονομιά. Και κάτι ακόμα οι αρχές της πόλης ανάμεναν επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ. Η ώρα της άφιξής του κρατείται μυστική για ευνόητους λόγους ασφαλείας.
***
Στο Κίεβο κυματίζει πάλι η ελληνική σημαία
Την ίδια ώρα έτοιμη είναι να ανοίξει η πρεσβεία μας στο Κίεβο. Προσωρινός επικεφαλής θα είναι επιτετραμμένος, ο πρώην πρόξενος στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος όταν γράφονται αυτές οι γραμμές θα πρέπει να έχει ήδη αφιχθεί στο Κίεβο.

Μαθαίνω λοιπόν πως έχει προκηρυχθεί παράλληλα και η θέση του Έλληνα πρέσβη στην ουκρανική πρωτεύουσα. Έμαθα, όμως και τούτο. Ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο διπλωμάτης που οδήγησε την ελληνική αυτοκινητοπομπή από την δοκιμαζόμενη Μαριούπολη στα σύνορα με την Μολδαβία και διέσχισε δηλαδή όλη την εμπόλεμη Ουκρανία, δεχόμενος συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία της χώρας, μετατίθεται στην Κοπεγχάγη.
***
Το νέο όνομα του ΚΙΝΑΛ
Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καλούνται την Κυριακή 8 Μαΐου να επιλέξουν το νέο όνομα της παράταξης. Υπάρχουν όπως πληροφορούμαι  δύο επιλογές για την ονομασία του ΚΙΝΑΛ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής: Ή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ή Κίνημα Αλλαγής. Στη δημοσιότητα δόθηκε και το ψηφοδέλτιο για την επιλογή ονόματος. Δίπλα στο όνομα «Κίνημα Αλλαγής» βρίσκεται το σήμα του ΚΙΝΑΛ (ρόδο), ενώ δίπλα στην επιλογή «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», υπάρχει το σήμα του ΠΑΣΟΚ (πράσινος ήλιος).

Προτού αποφασιστεί η ψηφοφορία  επικρατέστερα ονόματα  θεωρούνταν το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και το «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη», αλλά, όπως φάνηκε το δεύτερο αποκλείστηκε. Σκέτο «ΠαΣοΚ» όμως δεν υπάρχει  Να ξέρετε ότι η τελική  απόφαση διαμορφώθηκε έπειτα από πολύωρες συσκέψεις, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου εξετάστηκαν τα πολιτικά και νομικά πλεονεκτήματα κάθε ονομασίας. Υπήρξαν ωστόσο και μερικές διαφωνίες (όπως για παράδειγμα του Ανδρέα Λοβέρδου).
 Ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά με ανάρτησή του στο Facebook υπεραμύνεται των επιλογών της  προέδρου του ΚΙΝΑΛ και υποστηρίζει  ότι η σημερινή ηγεσία με τις επιλογές της γυρίζει την παράταξη στο χθες και τάσσεται υπέρ της παραμονής στο όνομα «Κίνημα Αλλαγής».
***
Έρχεται ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας
Προτού πάει στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημαντική επίσκεψη εάν λάβει κανείς υπόψη το επιχειρούμενο άνοιγμα που κάνει ο Ερντογάν στον αραβικό κόσμο. Άλλωστε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής και υπάρχουν πολλές προσδοκίες στον τομέα των επενδύσεων και στον τουρισμό. Σε δύο εβδομάδες  αναμένεται στην Αθήνα και ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας (θα επισκεφθεί και την Κύπρο) επίσης μια σημαντική επίσκεψη.
***
Ο Ερντογάν συνεχίζει να αγοράζει γεωτρύπανα
Ο Ερντογάν συνεχίζει να αγοράσει γεωτρύπανα. Μετά τα Fatih, Yavuz και Kanuni, αγόρασε και τέταρτο γεωτρύπανο. Πρόκειται για το «Αλπαρσλάν», το οποίο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από τη Νότια Κορέα και θα φτάσει στην Τουρκία στις 19 Μαΐου (ημέρα οδύνης του Ποντιακού Ελληνισμού και Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού). Σύμφωνα με την εφημερίδα YeniSafak, το γεωτρύπανο αυτή τη στιγμή πλέει στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής και, αν δεν υπάρξει αλλαγή ή διακοπή στην καθορισμένη διαδρομή, το πλοίο θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τασουτζού στη Μερσίνα στις 10:00 το πρωί της 19ης Μαΐου.
***
Πλήρωναν για να δοθεί το όνομα της γυναίκας τους σε… κακοκαιρία
Για το Μνημόνιο Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, μίλησε στο «Σίγμα», ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, αποκαλύπτοντας παράλληλα και ένα απίστευτο γεγονός. Είπε συγκεκριμένα ότι το Τμήμα του  δέχθηκε τουλάχιστον δέκα τηλεφωνήματα από άνδρες που ζητούσαν όπως δοθεί το όνομα της γυναίκας τους σε κακοκαιρία, ενώ μάλιστα πρότειναν και να πληρώσουν για αυτό., Αναφερόμενος στον κατάλογο που συνομολογήθηκε μεταξύ των τριών χωρών για την ονοματολογία ακραίων καιρικών συστημάτων, είπε πως την 1η Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί άλλος με νέα ονόματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.