Τιτιβίσματα

Τι θα είχε πιο ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο μας; Ενα πραξικόπημα σε μια χώρα ή ο λάθος άνθρωπος στο τιμόνι ενός τέτοιου κολοσσού;

Ξέρω πως πολλοί εκεί έξω ζουν και αναπνέουν για να υπάρχουν στο Twitter. Στον αντίποδα, πρέπει να είμαστε κάμποσοι που, αν και αναγνωρίζουμε την αξία του ως έναν βαθμό, νοσταλγούμε τον κόσμο και τον δημόσιο διάλογο όπως ήταν πριν να μπουν τα τιτιβίσματα στη ζωή μας.

Για εμάς τους δεύτερους, η αγορά της πλατφόρμας από τον αμφιλεγόμενο κροίσο Ελον Μασκ ανοίγει μια εφιαλτική προοπτική.

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και διαβάζοντας τα δικά του tweets καταλαβαίνεις γιατί κάποιοι τον συγκρίνουν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Εργαζόμενοι στις εταιρείες του καταγγέλλουν ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές και ο ίδιος, σε ένα μόνιμο κρεσέντο ναρκισσισμού, δεν κρύβει τις ιδιαίτερες ποιότητες του χαρακτήρα του. Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 2016, όταν αποφάσισε να ακυρώσει παραγγελία Tesla επειδή ο πελάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα και δημόσια για την κακή διοργάνωση μιας εκδήλωσης της εταιρείας. Τόσο ανοιχτός στην κριτική είναι ο άνθρωπος που σήμερα ομνύει στην ελευθερία του λόγου και υπόσχεται να καταργήσει τα φίλτρα που υιοθέτησε το Twitter για να περιορίσει κατά το δυνατόν αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «τοξικότητα». Τώρα, λοιπόν, αποκτά ένα καινούργιο παιχνίδι. Με 44 δισεκατομμύρια θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της πλατφόρμας, που έχει πια τη δύναμη να κατευθύνει ολόκληρο τον πλανήτη και τη σκέψη δισεκατομμυρίων σε κάθε γωνιά του. Ολα αυτά σε αυτή τη σχετικά νέα, αχαρτογράφητη και εν πολλοίς αρρύθμιστη περιοχή, εκεί όπου η ελεύθερη οικονομία συγκρούεται με τον πυρήνα της δημοκρατίας. Εξ ου και ο τόσος ντόρος για την εξαγορά μιας εταιρείας. Ας το σκεφτούμε λίγο… Τι θα είχε πιο ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο μας; Ενα πραξικόπημα σε μια χώρα ή ο λάθος άνθρωπος στο τιμόνι ενός τέτοιου κολοσσού; Αυτονόητη η απάντηση και εξίσου αυτονόητο πως όταν επικεφαλής είναι ένας και μόνο άνθρωπος και όταν είναι παντελώς ανέλεγκτος, όπως θα συμβεί και στο Twitter μετά την έξοδο από το χρηματιστήριο, τότε αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται «ο λάθος άνθρωπος». Εχει στο μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τις αντιδράσεις στο μεγάλο deal. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν κρύβουν τη χαρά τους και οι Δημοκρατικοί την ανησυχία τους βλέποντας, εν όψει 2024, τον Τραμπ να επιστρέφει στο Twitter κι ας λέει το αντίθετο. Ετσι είναι. Μπορεί ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο να είναι κλειστός για τον άνθρωπο που γεννήθηκε πριν από 51 χρόνια στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, τι να την κάνει την προεδρία όμως όταν μπορεί να ελέγχει το Οβάλ Γραφείο με τις άκρες των δακτύλων του; Ολο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό η επικαιρότητα μοιάζει βγαλμένη από δυστοπικό σίριαλ του Νetflix.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.