Αναμφίβολα η ενεργειακή κρίση που βιώνουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι πρωτόγνωρη.
Κι έγινε οξύτερη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και είναι και αβέβαιη η λήξη της όσο τα όπλα δεν κατεβαίνουν και όσο η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει. Ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να ανεβαίνει και η ακρίβεια θα ροκανίζει εισοδήματα, ενώ όλες οι αναλύσεις μιλάνε για μεγαλύτερη φτωχοποίηση των πληθυσμών.
Όλα τα κράτη – μέλη προχώρησαν στη λήψη μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρωτοφανείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Και ανάμεσα τους και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως έγινε ξανά γνωστό μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 4 δις. ευρώ. Πρόκειται για πολλά λεφτά που δόθηκαν σε επιδοτήσεις για να μετριαστούν οι αυξήσεις.
Ωστόσο, όπως είναι πλέον φανερό, αυτά τα χρήματα δεν αρκούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις βάζουν φωτιά… Τα ποσά που πληρώνουν είναι ακόμη και διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με πριν από λίγους μήνες παρά τις κρατικές επιδοτήσεις.
Σκεφτείτε: Έχουν δοθεί 4 δις. ευρώ, πάνω από το 1% του ΑΕΠ, και η πλειοψηφία των καταναλωτών συνεχίζει να πληρώνει φουσκωμένους λογαριασμούς. Λογαριασμοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να φουσκώνουν όλο και πιο πολύ και τελικά όσα κρατικά κονδύλια και να πέσουν δεν αρκούν για να ξεφουσκώσουν. Οι τιμές ρεύματος είναι ήδη τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Η ελληνική κυβέρνηση αντί, λοιπόν, να ρίχνει λεφτά στον κουβά… θα μπορούσε να τρέξει πολύ γρήγορα άλλες λύσεις, οι οποίες θα έλυναν μόνιμα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού το πρόβλημα των ανατιμήσεων του ρεύματος.
Για παράδειγμα, είναι εφικτό να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW που θα δίνουν 1.700 GWh δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε 450.000 ευάλωτους οικονομικά καταναλωτές.
Ποιο είναι το κόστος; Υπολογίζεται σε 650 εκ. ευρώ.
Πως θα έχουν δωρεάν ρεύμα τα συγκεκριμένα νοικοκυριά για πάντα; Με την τεχνολογία του Net Metering (ενεργειακού συμψηφισμού).
Ποιος θα κάνει τα συγκεκριμένα έργα; Το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος της ΔΕΗ. Θα μπορούσε μπροστά στο μεγάλο επενδυτικό πλάνο που έχει η εταιρεία για τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 9 GW να στηρίξει την επένδυση 1 GW.
Σε πόσο χρόνο θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά; Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ έδειξε το δρόμο. Λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύο FSRU (πλωτών σταθμών αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG) με χρόνο υλοποίησης μόλις 10 μηνών.
Ποια είναι η αντίστοιχη συνταγή στην Ελλάδα για τη γρήγορη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών; Το παράδειγμα των έργων fast track στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Υπήρχε απαραίτητος χρόνος ώστε να ξεκινήσει το έργο; Εννιά μήνες πέρασαν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Αν η επένδυση αποφασιζόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα θα κόντευε να ολοκληρωθεί. Και 450.000 ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά θα έλυναν δια παντός το ενεργειακό τους κόστος.
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να απομακρύνεται από τον στόχο που είχε θέσει πριν από δύο χρόνια: Και ήταν η ανάπτυξη των ΑΠΕ, που δίνουν ενεργειακή ανεξαρτησία και φθηνά τιμολόγια ρεύματος. Και μάλλον αυτόν τον στόχο τον έχασε. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το νομοσχέδιο για γρήγορη αδειοδότηση τέτοιων έργων έκανε να συνταχθεί και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για πάνω από ένα χρόνο…