Η Ευρώπη ζει «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», δηλώνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και τονίζει ότι «στο Κρεμλίνο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία».
Προειδοποιεί δε σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στο δυναμικό των ρωσικών πυρηνικών όπλων και στις απειλές του ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καγκελάριος τονίζει ότι «ενόψει του πολέμου, πρέπει να ληφθούν όλα υπ’ όψιν και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σε ό,τι αφορά τον Πούτιν». Καθήκον της γερμανικής κυβέρνησης, λέει, είναι να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων όπλων.
«Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποφάσεις απαιτούν μυαλό σε εγρήγορση. Δεν πρέπει να ενεργούμε βιαστικά, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσχημα. Είναι όμως κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς και προσθέτει ότι «διεθνώς, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια επικίνδυνη, ακόμη και δραματική κατάσταση». Πολλοί, όπως επισημαίνει, φοβούνται ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί και στις χώρες της ΕΕ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο καγκελάριος υπόσχεται για μία ακόμη φορά ότι η Ουκρανία θα έχει τη γερμανική στήριξη μέχρι να αποσυρθούν πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα και υπογραμμίζει ότι η ίδια η Ουκρανία θα αποφασίσει για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας. «Μόνο η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Ρωσία, κανείς άλλος. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό της Ουκρανίας», αναφέρει ο καγκελάριος και επαινεί ιδιαίτερα την αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή, «με γενναιότητα και εξυπνάδα». «Το γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός είναι ενωμένος εναντίον του εισβολέα αποτελεί μεγάλο πολιτειακό επίτευγμα του προέδρου Ζελένσκι», εκτιμά.
Στη συνέντευξη ο Όλαφ Σολτς παίρνει για μία ακόμη φορά αποστάσεις από τον προκάτοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας ότι δεν έχει «ούτε επικοινωνία ούτε σχέση» μαζί του. «Έχει μια δική του ζωή και αυτή η ζωή είναι ιδιότυπη», λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σχέση του πρώην καγκελάριου με το ρωσικό καθεστώς.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν σήμερα ο ίδιος θα αρνείτο και πάλι την στρατιωτική θητεία και θα επέλεγε την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, όπως έκανε τη δεκαετία του ’80, όταν υπηρέτησε επί 16 μήνες χωρίς όπλο, σε οίκο ευγηρίας, ο κ. Σολτς απαντά αρνητικά. «Σαφώς όχι. Σήμερα βλέπω τα πράγματα διαφορετικά», παραδέχεται και υπενθυμίζει ότι ως βουλευτής έχει «από πεποίθηση» εγκρίνει πολλές ξένες αποστολές των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό αν είχα τις ίδιες ιδέες που είχα πριν από 20 χρόνια», αναφέρει.