Συνεχίζεται το θρίλερ τόσο ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας όσο και ως προς το ενεργειακό κόστος.
Ως προς το θέμα της επάρκειας σε φυσικό αέριο η Ε.Ε. αν και χθες η Επίτροπος Κάντρι Σίμσον επανέλαβε πως η κίνηση της Μόσχας να απαιτήσει νέο τρόπο πληρωμής από τους πελάτες της αποτελεί παραβίαση των όρων προμήθειας αερίου των ευρωπαϊκών εταιρειών, εντούτοις οι 27 φαίνεται ακόμη να μην έχουν καταλήξει στο τι στάση θα ακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το διάταγμα Πούτιν οι εταιρείες – πελάτες της Gazprom θα πρέπει να ανοίξουν κι έναν δεύτερο λογαριασμό καταθέσεων στην GazpromBank. Τα χρήματα θα τα καταθέτουν κανονικά σε αυτόν που ήδη έχουν είτε σε ευρώ είτε σε δολάριο (ανάλογα με τη σύμβαση) και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στον νέο λογαριασμό όπου και θα μετατρέπονται σε ρούβλια.
Οι επόμενες πληρωμές μεγάλων εταιρειών αερίου της Ε.Ε. στη Gazprom μεταξύ αυτών και των ελληνικών είναι μετά τις 20 Μαίου. Δεν αποκλείεται αν η Κομισιόν επιμείνει στη θέση της μετά τη Βουλγαρία και την Πολωνία να βρεθούν κι άλλες χώρες με κλειστή τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου.
Πάντως, η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας έκανε γνωστό πως θα εκδοθούν σύντομα λεπτομερείς οδηγίες προς τα κράτη – μέλη για το θέμα της νομιμότητας ή μη της πληρωμής της ρωσικής εταιρείας με τον τρόπο που ορίζει το διάταγμα Πούτιν.
Το ενεργειακό κόστος
Η Ε.Ε. δεν φαίνεται να τηρεί ενιαία στάση και στο θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους.
Ήδη τελευταία έκθεση του Ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER) θεωρεί πως η αρχιτεκτονική δομή της ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας δεν ευθύνεται για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Προτρέπει μάλιστα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να μην παρέμβουν στη λειτουργία της καθώς θα υπάρξουν στρεβλώσεις και αντίθετα αποτελέσματα.
Η ελληνική κυβέρνηση μπροστά και στο διογκούμενο κύμα ακρίβειας καθώς και δυσαρέσκειας των πολιτών αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ένα νέο πακέτο παρέμβασης για τη μείωση των τιμών του ρεύματος.
Όπως έχει γράψει ο ΟΤ αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην εκκαθάριση των συναλλαγών των ηλεκτροπαραγωγών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. Το επιπλέον κόστος θα αποζημιώνεται από εθνικούς και κρατικούς πόρους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα πιεστούν και οι τιμές λιανικής πώλησης του ρεύματος με αποτέλεσμα την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Πηγή: ΟΤ