Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα υποδεχθούν στις 16:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον βασιλιά των Βέλγων Φιλίπ και τη βασίλισσα Ματίλντ, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 4 Μαΐου. Στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του βασιλιά και της βασίλισσας των Βέλγων.
«Υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας, γι’ αυτό αποφασίστηκε να διοργανωθεί αυτή η επίσκεψη στο ανώτερο επίπεδο», ανέφερε η πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα, Françoise Gustin, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως επεσήμανε, είναι μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και το Βέλγιο μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τις προτεραιτότητες που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή για ψηφιακή αναβάθμιση και ενεργειακή μετάβαση. «Οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνουν η μία την άλλη σε πολλά πράγματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», προσέθεσε.
Η τελευταία επίσκεψη βασιλικού ζεύγους από το Βέλγιο ήταν πριν από 21 χρόνια. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το βασιλικό ζεύγος θα συνοδεύεται από μια αποστολή περίπου 70 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πέντε υπουργών, δέκα πρυτάνεων και 17 CEOs βελγικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας και των τεχνολογιών, οι περισσότερες από τις οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι οι Fluxys, Eoly Energy, Nviso, Resilux, Jan De Nul, Union Wallonne Des Entreprises, Belven.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, το βασιλικό ζεύγος θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Την Τρίτη 3 Μαΐου, το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει επισκέψεις στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΝΤΑΜΑ, στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, στο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio όπου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση, στον αρχαιολογικό χώρο Θορικού και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Την Τετάρτη 4 Μαΐου, το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της τεχνολογίας για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ θα υπογραφούν και δύο συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών.
Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο χώρες, όπως και όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και καλούνται να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, πώς θα αυξήσουν τη δυναμικότητα σε φυσικό αέριο και πώς θα καταφέρουν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες.
Όπως τόνισε η πρέσβης, το Βέλγιο είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι έχει μικρή ακτογραμμή και η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας, οπότε θα γίνει ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.