Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της νέας έντασης

Προβληματισμός στην Αθήνα

Οπως πληροφορούμαι, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της Αθήνας να παγώσει τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ με την Αγκυρα, να εκδιώξει τους Τούρκους από τη συμμαχική άσκηση «Tiger Meet» και να ενεργοποιήσει την αντιαεροπορική άμυνα ως απάντηση στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά. Και ακόμα να αναγκάσει τον Πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταγγέλλοντας την επιθετικότητα των Τούρκων όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Εδώ και καιρό οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολουθούσαν με έκδηλη ανησυχία την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρουσίασε στον Πρωθυπουργό στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τη συνάντηση που είχαν οι Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο αντί να μειωθεί σχεδόν διπλασιάστηκε.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Αυτό όμως που προβλημάτισε περισσότερο τον Πρωθυπουργό καθώς και τους στρατιωτικούς ήταν οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά. Μέσα σε μία ημέρα οι τούρκοι εναέριοι εισβολείς πραγματοποίησαν 168 παραβιάσεις, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, η Κάλυμνος, το Καστελλόριζο, η Νίσυρος, η Σύμη, η Κάρπαθος, ακόμα και πάνω από τα Ιμια.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για ειρηνική περίοδο συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη ανωτάτων αξιωματικών, με συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ, και τους έδωσε εντολή να αντιμετωπίζουν άμεσα τις προκλήσεις.

Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ δίνει εντολή για ενεργοποίηση όλων των συστημάτων αεράμυνας της χώρας. Αν και η εντολή δόθηκε με τη μορφή «άσκησης ετοιμότητας» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως είναι μια άσκηση, έκτακτη μεν, αλλά άσκηση των αντιαεροπορικών συστημάτων, ωστόσο όλα τα συστήματα όπως Patriot, S-300, ΤΟΡ Μi-1 και λοιπά τέθηκαν σε εγρήγορση λόγω της τεταμένης κατάστασης με τις υπερπτήσεις.

Δηλαδή, όπως εξηγούν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν, καταγράφουν τον εθνικό εναέριο χώρο και κατόπιν εντολής «λοκάρουν». Πάντως οι επιτελείς σπεύδουν να δηλώσουν με νόημα ότι «προφανώς δεν έχουμε πόλεμο, ούτε πολεμικές συνθήκες» και ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα.

Τι εξόργισε τον Νίκος Παναγιωτόπουλο

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε έναν ακόμα λόγο για να είναι εξοργισμένος με τους γείτονες και κυρίως με τον τούρκο ομόλογό του. Την προηγούμενη ημέρα των τουρκικών υπερπτήσεων στα νησιά, είχε συναντηθεί στο Ραμστάιν της Γερμανίας με τον Χουλουσί Ακάρ.

Ο τούρκος υπουργός ήταν αυτός που επιδίωξε τη συνάντηση. Είχε φροντίσει μάλιστα να φέρει μαζί του και τηλεοπτικό συνεργείο για να την απαθανατίσει, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο έλληνας υπουργός αμέσως αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις και στις παραβιάσεις, συνιστώντας στον κ. Ακάρ να είναι εποικοδομητικός. Αντί άλλης απαντήσεως ο τούρκος υπουργός ρώτησε τον κ. Παναγιωτόπουλο πότε θα πάει για επίσκεψη στην Αγκυρα, ώστε να πάρει σειρά να επισκεφθεί και αυτός την Αθήνα.

Και όταν ο έλληνας υπουργός επέμενε λέγοντάς του για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις και ότι αυτές πρέπει να σταματήσουν, διότι πέραν των άλλων μπορεί να σημειωθεί και ατύχημα, ο Τούρκος γελώντας έλεγε συνεχώς: «I know, I know». Την επομένη έστειλε πάλι τα αεροπλάνα του να πετάξουν πάνω από ελληνικά νησιά. Ετσι η Αθήνα αποφάσισε να παγώσει τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ που είχαν προγραμματισθεί για τις αρχές Μαΐου.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.