«Πολύ καλή αναμένεται η ελληνική τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι» διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στην Welt. «Όμως ένα σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν».
Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι; Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν». Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, «500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα». Πάντως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού-επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως λέει: «Αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000».
Μποϊκοτάζ στο πετρέλαιο, χωρίς εναλλακτικές λύσεις
Στη διαφαινόμενη συμφωνία εντός ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία και την αλλαγή στάσης της Γερμανίας, αναφέρεται σχόλιο στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Με το πετρέλαιο ισχύει ό,τι και με το φυσικό αέριο: είναι δύσκολο να απειλείς με μποϊκοτάζ, όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η Γερμανία πλήττεται ιδιαίτερα από μια διακοπή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πρόσφατα ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι η Γερμανία προμηθεύεται πλέον κατά 12% ρωσικό πετρέλαιο. Όμως ακόμη κι αυτό θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί (…) Oι εναλλακτικές λύσεις δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες. Αλλά αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να απεξαρτηθούμε από τη Ρωσία. Πολύ πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος να επωφεληθεί στο τέλος ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν. Είτε θέτοντας ανώτατα όρια τιμών, είτα μια μεταβατική περίοδο με τιμωρητικούς δασμούς, ο Πούτιν θα μπορούσε να νιώσει ότι απειλείται και να σταματήσει έτσι ο ίδιος τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση των τιμών στις παγκόσμιες αγορές».
Η Handelsblatt σημειώνει στο σχόλιό της, κλείνοντας: «Η ελπίδα των Ευρωπαίων ότι και άλλα κράτη θα απέχουν από την αγορά φθηνού ρωσικού πετρελαίου ως ένδειξη αλληλεγγύης είναι αφελής. Το εμπάργκο πετρελαίου θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιο αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι προτείνουν να κρατήσουν τα ηνία της δράσης στα χέρια τους. Τα φαινόμενα ωστόσο απατούν.»
Γιατί θέλει να πάει ο Φρίντριχ Μέρτς στο Κίεβο;
Το ταξίδι στην Ουκρανία που φαίνεται να σχεδιάζει για τις επόμενες κιόλας μέρες ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς τίθεται στο μικροσκόπιο του γερμανικού τύπου. Πέρα από την δήλωση επί τόπου της στήριξης προς την Ουκρανία, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επίκειται κρίσιμες εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Σλέσβιγκ Χόλσταϊν.
Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα αυτού του ταξιδιού, μπορεί να θεωρηθεί ως ξεκάθαρος ελιγμός με κακό στιλ. Με τον τρόπο αυτό ο Μερτς εντείνει την κριτική προς την κυβέρνηση, θέλει να δείξει πόσο απελπισμένος είναι ο καγκελάριος.Η στάση αυτή ταιριάζει και με τη στρατηγική που ακολουθεί κατά τη συζήτηση σχετικά με το Ειδικό Ταμείο των 100 δις ευρώ για τον γερμανικό στρατό. Η πτώση στις δημοσκοπήσεις για τον Σολτς και η άνοδος της Χριστιανικής Ένωσης ωφαίνεται να τον επιβαιώνουν. Το ερώτημα τί πρέπει να κάνει η Γερμανία για να στηρίξει την Ουκρανία, αποτελεί πλέον μέρος του πολιτικού διαλόγου».
Δήμητρα Κυρανούδη