Σχέδια για ενίσχυση της οικονομικής της στήριξης προς την Ουκρανία επεξεργάζεται η Ε.Ε. θέλοντας να συνεισφέρει περαιτέρω στη ροή δυτικών κονδυλίων προς το Κίεβο για την υποστήριξη της βαλλόμενης από τον συνεχιζόμενο πόλεμο οικονομίας.
Σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε πως οι Βρυξέλλες μελετούν την πιθανότητα επιτάχυνσης της καταβολής του ποσού των 600 εκατ. ευρώ, από το έκτακτο πακέτο βοήθειας που έχει εγκρίνει η Ένωση, όπως επίσης να προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης.
Το τελευταίο θα επιτευχθεί είτε μέσω επιπλέον κονδυλίων είτε μέσω της παράτασης της έκτακτης δανειοδότησης προς την Ουκρανία. «Για την ώρα μελετάμε όλες τις πιθανότητες. Στόχος φυσικά είναι να γεφυρώσουμε το χρηματοοικονομικό χάσμα (της Ουκρανίας) σχολίασε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Θυμίζουμε πως η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να προσφέρει 1,2 δισ. ευρώ μακροοικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ένα ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται κονδύλια για την άμυνα και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σημαντικά κονδύλια έχουν υποσχεθεί και άλλες χώρες, όπως και διεθνείς οργανισμοί. Προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 8,5 δισ. δολαρίων.
Μεγάλες οι ανάγκες
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως από τα χρήματα της βοήθειας από ξένους δωρητές και πιστωτές, η Ουκρανία έχει πάρει για την ώρα στα χέρια της περίπου 4,6 δισ. δολάρια, Επίσης κατάφερε να συγκεντρώσει 3,7 δισ. δολάρια από την πώληση πολεμικών ομολόγων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διά στόματος της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η χώρα έχει παρουσιάσει μια «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά της που απαιτεί τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια μέσα στο επόμενο τρίμηνο για να περιοριστεί. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BlueBay Asset Management οι συνολικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες και υποχρεώσεις της χώρας μέχρι τα τέλη της χρονιάς κυμαίνονται στα 40 με 50 δισ. δολάρια.
Σε κάθε περίπτωση η κάλυψη των άμεσων αναγκών της χώρας, όπως και συνολικά η οικονομική στήριξη της, είναι ένας στόχος που βρίσκεται υπό συνεχή πρόοδο από τη διεθνή κοινότητα, όπως σχολίασε και ο κ. Ντομπρόβσκις. Το βασικό εξάλλου είναι πως «υπάρχει προθυμία από όλες τις πλευρές να κάνουμε την προσπάθεια αυτή και να βεβαιωθούμε πως η στήριξη προς την Ουκρανία θα διατηρήσει την φυσιολογική λειτουργία του κράτους».
Πηγή ΟΤ