«Θα αξιοποιήσουμε εμβόλια mRNA για να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει 50 κοινές γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες προωθούν τους καρκίνους, έτσι ώστε το σώμα να εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα μόλις αυτά εμφανίζονται».
Αυτός είναι ένας από τους στόχους για την υγεία που έχει θέσει στον εαυτό της η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ενθαρρυμένη από την επιτυχία των mRNA εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, αλλά και άλλων προόδων οι οποίες αποτελούν καρπούς του «βιοϊατρικού ερευνητικού οικοσυστήματος» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο και δεν φείδεται χρημάτων: 6,5 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό του 2022 θα διατεθούν σε μια νέα Αρχή, την Advanced Research Projects Agency for Health (ARPA-H), η οποία στο πλαίσιο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας αναλαμβάνει να «αναπτύξει καινοτομίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ο καρκίνος».
Μια προσεκτικότερη ανάγνωση αρκεί για να μας δείξει ότι η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει πράγματι πολύ ψηλά. Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε θεραπευτικά εμβόλια, αλλά σε εμβόλια που θα προλαμβάνουν τον καρκίνο, αφού το εκπαιδευμένο (από τα εν λόγω εμβόλια) ανοσοποιητικό σύστημα θα εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα άμα τη γενέσει τους. Στην πραγματικότητα ο στόχος είναι ακόμα πιο φιλόδοξος, καθώς η ιδέα είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο για όσο το δυνατόν περισσότερους καρκίνους. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι προσδοκά την «ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο θα προλαμβάνει πολλούς καρκίνους και το οποίο θα αναπτυχθεί με βάση το μοντέλο των mRNA εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό».
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο