Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης κατέγραφαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός γίνεται ευρύτερης βάσης.
Ο πληθωρισμός στην ενέργειας επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο, ωστόσο, οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, υπηρεσίες και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά επιταχύνθηκαν περαιτέρω.
Στη Γαλλία και την Ιταλία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ και στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 9,4% έναντι 7,5% που που μέσου όρου στην ευρωζώνη που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ.
Οι αγορές χρήματος προεξόφλησαν ήδη την Παρασκευή αύξηση κατά 90 μονάδες βάσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του έτους , σε σύγκριση με αύξηση 85 μ.β. που εκτιμούσαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία την Πέμπτη.
Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείο αναφοράς για την ζώνη του ευρω βρέθηκε στο 0,938%, πριν υποχωρήσει στο 0,893% αυτή την ώρα.
Την Παρασκευή, τα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, που επωφελούνται περισσότερο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, επλήγησαν περισσότερο.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης ως στο 3,41%, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2020, όταν τον περασμένο Αύγουστο σημείωνε ιστορικό χαμηλό στο 0,53%. Δηλαδή το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα για 10 χρόνια αυξήθηκε από τότε (από τον Αύγουστο) κατά 6,3 φορές.
Το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επιθυμούν τερματισμό των αγορών ομολόγων όσο το δυνατόν νωρίτερα και αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο το συντομότερο. Η Deutsche Bank πάντως, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αρχίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τα επιτόκια καταθέσεων από το -0,50% σήμερα να διαμορφώνονται στο μηδέν στο τέλος του 2022 για να κορυφωθούν στο 2%-2,25% στο τέλος του 2023.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα θεωρείται ως η πιο ευάλωτη χώρα, καθώς η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει ελληνικό χρέος μόνο στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), βάσει του οποίου οι νέες αγορές έληξαν τον Μάρτιο.
Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών κοντά στις διαδικασίες, η ΕΚΤ μόνο από τις επανεπενδύσεις ομολόγων μπορεί να αγοράσει ακόμη ελληνικά ομόλογα αξίας 20 δις. ευρω ως το 2024.