Άλμα στο 9,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη έφτασε το 7,5%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Τον Μάρτιο του 2022 δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε 2ψήφιο ποσοστό, όπως έγραψε και χθες ο OT.
Αλλαγή πρόβλεψης
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022, κάτι το οποίο αναμένεται να καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στην περιοχή του 5,5%-6%.
Ωστόσο, έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό.
Νέο υψηλό στην ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, σε νέο υψηλό διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία και στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο από το 7,4% τον Μάρτιο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, σημείωσε άνοδο στο 3,9% από το 3,2%, ενώ εάν εξαιρεθούν και οι τιμές του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού, σημείωσε άνοδο στο 3,5% από το 2,9%.
Πηγή: OT