Υπεραποδίδοντας εφέτος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας με πρωταγωνιστές μετοχές από τους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας, των κατασκευών και της πληροφορικής εξάλειψε σχεδόν τις απώλειες του πολέμου προσεγγίζοντας πλέον την υψηλή επίδοση του έτους των 971,09 μονάδων, που καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών παραμένουν εξάλλου όπως αναφέρουν οι αναλυτές αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων, την ώρα που η Ελλάδα, όπως εξάλλου και όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να μετριάσει τις επιπτώσεις από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Οταν πάντως, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη τελειώσει και ο επενδυτικός κύκλος στην Ελλάδα αποκτήσει πλήρη ισχύ, οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών θα αποκτήσουν νέα δυναμική. Για τους οικονομολόγους εξάλλου, ο πόλεμος μπορεί προσωρινά να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά δεν θα ανατρέψει την πραγμάτωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.
Διαχειριστές κεφαλαίων, εκτιμούν πως η Ελλάδα ξαναμπήκε στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας, με ορισμένα διεθνή funds να παίρνουν θέσεις σε επιλεγμένους τίτλους καθώς όπως λέγεται, «άνοιξε η αγορά για τις ελληνικές μετοχές», οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό «υπεραξίας» και «υψηλής ανάπτυξης», δηλαδή ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά ταυτόχρονα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Συνολικά, η διεθνής επενδυτική κοινότητα εξετάζει τους τομείς στην Ελλάδα που μπορούν να γίνουν επενδύσεις με καλή συσχέτιση απόδοσης – ρίσκου σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ομόλογα, ιδιωτικά κεφάλαια, έργα υποδομών και ακίνητα. Ορισμένοι «βλέπουν» ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην ψηφιακή τεχνολογία, την ώρα που και ο τραπεζικός τομέας έχει πλέον «γυρίσει σελίδα».
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση-ρεκόρ των ξένων επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη και τα ακίνητα. Ορισμένοι επενδυτές επιδιώκουν μάλιστα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών τους στη χώρα, όπως εταιρείες private equity, funds υποδομών, κρατικά επενδυτικά ταμεία και family offices, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να προσφέρει ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλότερο προφίλ ανάπτυξης.