Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκλήρωσε τις εργασίες του δίνοντας το σύνθημα για μια ενωτική πορεία, στον τερματισμό της οποίας είναι η νίκη στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, η πολιτική πτώση του συστήματος Μητσοτάκη και η ανάδειξη μιας νέας δημοκρατικής διακυβέρνησης με αριστερό πολιτικό πρόσημο. Οι βασικοί άξονες αυτής της νικηφόρας πορείας είναι τρεις:

Ο πρώτος άξονας είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου, μαζικού και δυναμικού κινήματος για την ειρήνη. Αν κάποιοι είχαν αυταπάτες ότι δεν θα επηρεάσει άμεσα το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και την ασφάλεια της χώρας η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει δραματικά.

Ο δεύτερος είναι η οικονομία. Η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τα ολιγοπώλια που λειτουργούν ως καρτέλ κρατώντας τις τιμές στα ύψη για να διατηρήσουν τα υπερκέρδη τους. Για λογαριασμό αυτών εργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η τιθάσευση της κερδοσκοπίας πρέπει να συνοδευθεί με μια γενναία ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, με πρώτο (αλλά όχι μόνο) βήμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Συγχρόνως, η αναπτυξιακή μας πρόταση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ρεαλιστική και μελετημένη. Βασίζεται στις δημόσιες επενδύσεις, στην παροχή κινήτρων ανά τομέα και ανά περιοχή και στις δημόσιες πολιτικές για την προστασία των κοινών αγαθών, όπως η ενέργεια, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η Υγεία και η Παιδεία μεταξύ άλλων.

Ο τρίτος άξονας είναι η πολιτική ταυτότητα του κυβερνητικού μας προγράμματος. Το ψευδές αφήγημα ότι δεν υπάρχουν αριστερές, δεξιές και κεντρώες πολιτικές αλλά μόνο αποτελεσματικές ή αναποτελεσματικές έχει καταρρεύσει παντού. Μετά την απομυθοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος περί της υπεροχής των ιδιωτικών αγορών, είναι σαφές ότι ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που θα παίξει βασικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική προστασία. Αρα χρειάζεται να εξαντληθούν οι προσπάθειες, ώστε η ΔΕΗ, οι οδικοί άξονες κ.λπ. να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο, αν όχι υπό δημόσια ιδιοκτησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την κυβερνητική του εμπειρία και με την προοπτική της νέας εκλογικής νίκης που ανοίγεται πλέον μπροστά του, είναι σε ιδανική θέση να διαμορφώσει ένα νέο υπόδειγμα για την αριστερή διακυβέρνηση στα δεδομένα και στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Βεβαίως, ο τελικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Αυτός ο στόχος επιδιώκουμε να υιοθετηθεί από μια ικανή ομάδα ευρωπαϊκών κρατών με προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ δυνάμεων της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας είναι Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός.