Τουρισμός: Η Λαϊκή Οικονομία της Ελλάδας

Ως «Λαϊκή Οικονομία», ονομάζει ο Βασίλης Κικίλιας τον τουρισμό.  Ούτε βαριά βιομηχανία, ούτε τίποτα.

Τουρισμός: Η Λαϊκή Οικονομία της Ελλάδας

Ως «Λαϊκή Οικονομία», ονομάζει ο Βασίλης Κικίλιας τον τουρισμό.  Ούτε βαριά βιομηχανία, ούτε τίποτα. Απλώς Λαϊκή Οικονομία η οποία εφέτος το καλοκαίρι (και με την παρατεταμένη τουριστική περίοδο) αναμένεται  εφέτος να φθάσει σε εκπληκτικά επίπεδα. Η πρόβα έγινε ήδη  με τις πασχαλινές διακοπές, όπου κατά τον υπουργό Τουρισμού, υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα. Νησιά και άλλοι τουριστικοί προορισμοί έφθασαν να είχαν πληρότητα ακόμα 100%. Κάτι που είχε να σημειωθεί χρόνια λόγω των περιορισμών από τον κορωνοϊό.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από την Σκωτία θα πάει σήμερα  κατευθείαν στο υπουργείο Τουρισμού. Εκεί μαθαίνω θα του παρουσιάσουν στοιχεία  για αυξημένες κρατήσεις, για αυξημένα αεροπορικά εισιτήρια και για αυξημένες   επενδύσεις. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι  εκεί όπου σημειώνονται οι περισσότερες επενδύσεις είναι στον τουρισμό και σε επενδύσεις περιφερειακά του τουρισμού. Είναι ο τουρισμός κατά τον κ. Κικίλια «το συνάλλαγμα και το χρήμα που πάει στη μέση ελληνική οικογένεια χωρίς μεσάζοντες». Έτσι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επενδύουν τα μέγιστα στον τουρισμό, ως αντίβαρο του πληθωρισμού και της ακρίβειας..

Ακόμα θα τεθούν υπόψη του Πρωθυπουργού  στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό όσον αφορά τις αφίξεις: Το 2020 ήρθαν στην χώρα μας 50.000 τουρίστες από Ουκρανία και Ρωσία, το 2021 ήρθαν 121.000, κάτι που σημαίνει ότι αποτελούσαν το 3% των τουριστών που επισκέφθηκαν την χώρα μας. Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στην ακρίβεια, στις μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία, στη διαμονή. Όλοι ωστόσο ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση.

***
Οι 40 υπουργοί και οι 40 στρατηγοί για την Ουκρανία

Το ερώτημα  που έθεσαν οι Αμερικανοί σε 40 υπουργούς Άμυνας (ανάμεσά τους για πρώτη φορά και ο Ουκρανός) και σε 40 δυτικούς στρατηγούς στην  αχανή αμερικανική βάση Ραμστάιν στην Γερμανία ήταν πως θα συνεχιστεί η ανακοπή της φόρας που έχει πάρει ο Πούτιν στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι πως η «φόρα» του Πούτιν έχει ανακοπεί και το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα αποκοπεί ακόμα περισσότερο. Βεβαίως η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «με την αποστολή όλων και περισσότερων όπλων στην Ουκρανία». Αυτό ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, αυτό είπε και ο Ουκρανός ομόλογός του. Αλλά δεν είπαν ούτε τι είδους όπλα χρειάζονται, ούτε πόσα. Απλώς ζήτησαν όπλα.

Γιατί  δεν μπορούμε να στείλουμε άλλα όπλα

Όπως ήταν αναμενόμενο ζήτησαν οπλισμό και από την Ελλάδα. Όχι τα ρωσικής κατασκευής TOR Mi-1 ή τα S-300, απλώς όπλα, τανκς, οχήματα μεταφοράς προσωπικού αυτοκινούμενα πυροβόλα  όσα μπορούμε να στείλουμε.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τους είπε ότι δεν είναι δυνατόν να στείλουμε άλλο οπλισμό από αυτόν που έχουμε ήδη στείλει τη στιγμή που και η χώρα μας δέχεται απειλή από χώρα- μέλους του ΝΑΤΟ: «Δεν είναι δυνατόν να αποδιοργανώσουμε την άμυνά μας, τη στιγμή που και εμείς, δεχόμαστε απειλή», τους είπε.

***
Ο Ακάρ πρέπει να είναι εποικοδομητικός

Η απειλή που δέχεται η χώρα μας είναι συγκεκριμένη. Ήταν άλλωστε εκεί και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός είχε μια σύντομη συνομιλία. Του συνέστησε  για άλλη μια φορά να είναι εποικοδομητικός. Γιατί τέτοιου είδους δηλώσεις που κάνει τελευταίως συνεχώς καθόλου δεν βοηθούν.

Με φόντο κάποια γιγαντιαία αμερικανικά μεταγωγικά, οι 40 υπουργοί Άμυνας αποφάσιζαν πώς να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ουκρανία και πώς να ανακόψουν για άλλη μια φορά πιθανή προέλαση του Πούτιν. Τα ηνία της επιχείρησης αποστολής και άλλων όπλων ανέλαβαν οι Αμερικανοί, ως οι μόνοι που έχουν τα μέσα. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν  που ήταν και ο οικοδεσπότης ξεκαθάρισε σε κάποια στιγμή πως «κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει».

***
Τα δύο ελληνικά ονόματα στο Dumfries House στη Σκωτία

Θα σας πάω τώρα στην Σκωτία, στο   Dumfries House, μια επιβλητική ανακτορική κατοικία του 18ου αιώνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκωτίας, όπου χθες βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Αυτή την περιοχή επέλεξε ο πρίγκιπας Κάρολος και διάδοχος του βρετανικού θρόνου (είναι ο μακροβιότερος διάδοχος αφού έχει χρηστεί ως διάδοχος από το 1953) για να φιλοξενήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά κάποια γωνιά του Dumfries House υπάρχει μια πλάκα με τα ονόματα των ευεργετών-δωρητών. Σε αυτή την πλάκα υπάρχουν και δύο ελληνικά ονόματα: Της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Να σημειώσω τις στενές  διαχρονικές σχέσεις που έχει το ζεύγος Αγγελόπουλου με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Πέρα όμως από την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση, καθώς είναι η πρώτη που απευθύνει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου σε Έλληνα πρωθυπουργό, η επίσκεψη και η παραμονή του κ. Μητσοτάκη για ένα 24ωρο στο Dumfries House δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. ∆εν παραπέμπει μόνο στα δεδομένα, ένθερμα φιλελληνικά αισθήματα του Καρόλου και στις σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης οι οποίες έχουν αναπτυχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε προσωπικό επίπεδο -και όχι μόνο.

Η ουσία της μετάβασης του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο «κτήμα» -ή «estate» κατά τους Βρετανούς, δηλαδή «υποστατικό» με την ευρεία έννοια-  είναι πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, πολλαπλά και πολύπλευρα, ένα νεότερο πολιτιστικό μνημείο, το Κτήμα Τατοϊου, για το οποίο ο Κάρολος έχει δείξει ενδιαφέρον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τα έργα που θα υλοποιηθούν στο Τατόι είναι προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

***
Οι αμπελώνες που πρότεινε ο Μπουτάρης

Με όλες αυτές τις προτάσεις που έγιναν κατά καιρούς για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος πάντοτε ξεχώριζα την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για την δημιουργία ενός μουσείου οίνου. Δηλαδή να παράγονται στο κτήμα όλες οι ποικιλίες ελληνικών κρασιών, ώστε να αποτελεί το σημείο συνάντησης της ελληνικής οινοποιίας..

***
Όταν ο Κάρολος συνομιλούσε με τον Τσίπρα

Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την πρόσκληση Καρόλου προς Μητσοτάκη έχω να σας πω και τούτα: Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ανέκαθεν διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους Έλληνες πολιτικούς, περιλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο συνάντησε δύο φορές στην Ελλάδα. Την μία όταν ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός και όταν υποδεχόταν τον πρίγκηπα Κάρολο μιλούσε για «επίσκεψη ορόσημο». Η άλλη όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Μάλιστα ο Κάρολος έδειξε να ενδιαφέρεται για το πώς περνά τον χρόνο του ο κ. Τσίπρας, τώρα που δεν είναι πια πρωθυπουργός. Θυμήθηκα λοιπόν τον διάλογο που είχαν πέρυσι στο Προεδρικό Μέγαρο στη δεξίωση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: «Πως τα περνάς τώρα στην αντιπολίτευση;», τον ρώτησε ο Κάρολος, ο οποίος μάλιστα του έκανε και κομπλιμέντο: «Σε βλέπω ανανεωμένο. έφυγε το βάρος από πάνω στου». Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία και του είπε πως είναι μια χαρά και ότι έχει περισσότερο χρόνο για τα παιδιά του. Αλλά ο Κάρολος ήθελε κουβέντα με τον κ. Τσίπρα και του είπε για την επίσκεψη που έκανε το 2018 λέγοντάς του πως θα του μείνει αξέχαστη η φιλοξενία, κυρίως στην Κρήτη. Και τότε ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε την βόλτα που έκανε το ζεύγος Καρόλου και Καμίλα στην Ερμού και τον κρύο καφέ φρέντο που ήπιαν χωρίς καλαμάκι. Ο  Κάρολος χαμογέλασε και είπε ότι «ναι αυτό έκανε εντύπωση».

***

Τα μπλε αβγά, τα 50ευρω και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Εάν ρωτήσετε βουλευτές της ΝΔ πως τους αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, σίγουρα θα εισπράξετε την απάντηση «δεν συναντήσαμε πολλή γκρίνια, κάποια παράπονα για την ακρίβεια στο ρεύμα μόνον», λένε. Αλλά για να μην εισπράξουν πολλή γκρίνια σημειώθηκαν ορισμένα γεγονότα, τα οποία ευθύς αμέσως σας τα παρουσιάζω. Μπορείτε επίσης να τα εκλάβετε ως παραδείγματα για το πώς βουλευτές της ΝΔ αντιλαμβάνονται την πρωθυπουργική εξαγγελία για εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023.

Παράδειγμα πρώτον: Νεοδημοκράτης βουλευτής με συχνή παρουσία στο Κοινοβούλιο μοίρασε στους ψηφοφόρους του πασχαλινές κάρτες με μπλε αβγά. Έως εδώ θα πείτε τίποτα το επιλήψιμο. Όμως μαζί με τις κάρτες έβαλε και χρήματα, χαρτονομίσματα των 50 ευρώ,, από 150 έως 300 ευρώ σε δεκάδες άπορες οικογένειες τις οποίες εντόπισαν στην περιφέρειά του οι συνεργάτες του. Συνολικά, όπως έμαθα ξόδευσε περί τα 8 χιλιάρικα ευρώ. Τώρα εάν άφησε μερικούς δυσαρεστημένους δεν ξέρω.

Παράδειγμα δεύτερον: Έτερος βουλευτής της ΝΔ, (δεν είχε πρόβλημα να αναφέρω το όνομά του ο Χρήστος Κέλλας) τις παραμονές του Πάσχα ετοίμασε 110 γεύματα και τα μοίρασε σε άτομα που έχουν ανάγκη στην εκλογική του περιφέρεια. Την πράξη του αυτή επιδοκίμασε και ο Μητροπολίτης της περιοχής από τον άμβωνα.

Παράδειγμα τρίτον: Βουλευτής από τους πλέον δραστήριους ετοίμασε για 350 συνανθρώπους μας γεύματα αγάπης της ημέρες του Πάσχα. Οι άποροι συνάνθρωποί μας προέρχονταν αυστηρά από την εκλογική του περιφέρεια και,

Παράδειγμα τέταρτον: Ουκ ολίγοι βουλευτές αναγκάσθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, όχι μόνον σε ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και σε εκκλησίες και σε μοναστήρια, ώστε να ακουστεί με την πρέπουσα θρησκευτικότητα το «Χριστός Ανέστη» στους ναούς χωρίς τον φόβο να τους κόψουν το ρεύμα. Άντε τώρα να πείσεις όλους αυτούς τους βουλευτές που στην ουσία αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ότι οι εκλογές ακόμα αργούν για κανένα χρόνο. Και οι ίδιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν το Πάσχα που πέρασε ως «προεκλογικό Πάσχα».

***

Το στοίχημα του Τσίπρα για τη συμμετοχή

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε το Πάσχα οικογενειακώς στο Σούνιο και δεν θέλησε να φύγει εκτός Αθηνών. Πού άλλες εποχές  όταν ήταν πρωθυπουργός με τις πασχαλινές αποδράσεις του  είτε στην Αίγινα (μαζί με το ζεύγος Φλαμπουράρη) είτε σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά και βεβαίως στην Κρήτη.

Ήθελε, μου λένε οι συνεργάτες του ξεκούραση, ηρεμία και περισυλλογή  προκειμένου να σχεδιάσει την στρατηγική του στις εκλογές της 15ης Μαΐου. Στόχος του, πρώτον να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή (ένα στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του) και δεύτερον να επικρατήσει πλήρως στην όποια εσωκομματική αντιπολίτευση («Ομπρέλα, 53+). Άλλωστε ακόμα πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές (λόγω της ακρίβειας) ίσως και το φθινόπωρο.

***
Ο κυβερνητικός πονοκέφαλος που λέγεται ακρίβεια

Το πλέον οξύ πρόβλημα που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια. Το ερώτημα πώς και πότες Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το μόνο ουσιαστικά όπλο που φαίνεται να διαθέτει είναι το υπό επεξεργασία «εθνικό σχέδιο» για την ενεργειακή ακρίβεια αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα. Για να καταλάβατε τι ακριβώς συμβαίνει σας λέω ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα στην κατεύθυνση της μείωση της τιμής του ρεύματος με επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου αν δεν υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαΐου. Έως τότε, βλέπουμε. Αν και υπάρχουν φήμες για τη δημιουργία μιας ειδικής γραμματείας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δηλαδή τον ουσιαστικότερο έλεγχο στην αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα γραμματεία θα περάσει στην αρμοδιότητα του κ. Παπαθανάση.
,

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.