Η Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας για τις μετριοπαθείς της προθέσεις όσο κι αν προσπάθησε να στρογγυλέψει τις ακροδεξιές πολιτικές της. Η νίκη του Μακρόν από πολλούς θεωρείται ως η επιβεβαίωση της βούλησης των Γάλλων να φράξουν τον δρόμο στην ακροδεξιά που ωστόσο κατέγραψε ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό το ποσοστό είναι που δίνει στη Λεπέν τη δυνατότητα να παραμείνει στην πολιτική σκηνή και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της, παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν αρκετοί επίδοξοι μνηστήρες που θα θέλουν να αναλάβουν ρόλο ηγέτη στην ακροδεξιά.
Η υπόσχεση για παραίτηση από την υποψηφιότητα για την προεδρία
«Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν εμάς και την αλλαγή. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον γαλλικό λαό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτή η ήττα είναι από μόνη της μια μορφή ελπίδας», δήλωσε στους υποστηρικτές της η Λεπέν μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων exit polls.
Προειδοποιώντας ότι η επόμενη πενταετία θα είναι «εξίσου βίαιη με την τελευταία πενταετία» δήλωσε: «Θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου απέναντι στη Γαλλία και τους Γάλλους. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις βουλευτικές εκλογές».
Η δέσμευση της Λεπέν να συνεχίσει τον «αγώνα και να μην εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλλία» θέτει εν αμφιβόλω την υπόσχεσή της να παραιτηθεί από τις προεδρικές της φιλοδοξίες, αναφέρει ο Guardian. Η ίδια είχε πει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία, αλλά η ομιλία της άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Τον περασμένο μήνα, δήλωσε στην κυριακάτικη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche: «A priori δεν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα [για πρόεδρος]. Αλλά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω εδώ και χρόνια, θα υπερασπιστώ τους Γάλλους. Δεν ξέρω σε ποιον ρόλο, αλλά θα είναι σε εκείνον όπου είμαι πιο αποτελεσματική».
Από το 2011 στο 2022
Η Λεπέν ανέλαβε το κόμμα Εθνικό Μέτωπο του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2011 και ξεκίνησε να φτιασιδώνει την εικόνα του. Ο πατέρας Λεπέν είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία το 2002, όταν κέρδισε απροσδόκητα μια θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μόλις 16,9% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, στις οποίες ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο τον Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και κέρδισε. Το 2017, η Λεπέν συγκέντρωσε 21,3% στον πρώτο γύρο και αντιμετώπισε τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ο Μακρόν κέρδισε και η Λεπέν άλλαξε το όνομα του κόμματος σε Εθνικό Συναγερμό.
Αυτή τη φορά, η Λεπέν αύξησε το ποσοστό της στον πρώτο γύρο στο 23,25%. Ωστόσο, μέρος της ακροδεξιάς ψήφου κατευθύνθηκε στον Ζεμούρ, ο οποίος συγκέντρωσε 7,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμά της θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.
Οι μνηστήρες κίνδυνος για την ακροδεξιά
Ο Αντουάν Μπριστιέλ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Γνώμης στο αριστερό Ίδρυμα Jean-Jaurès, δήλωσε ότι η Λεπέν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μία εσωκομματική αντιπαράθεση, εάν αποσυρόταν από την πρώτη γραμμή. Η Λεπέν παρέδωσε τα ηνία του κόμματός της στο ανερχόμενο ακροδεξιό αστέρι Τζόρνταν Μπαρδέλα, έναν 26χρονο γιο Ιταλών μεταναστών από μια φτωχική συνοικία του Παρισιού.
Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί ακόμα νέοι που καραδοκούν στα παρασκήνια, συμπεριλαμβανομένης της ανιψιάς της Marion Maréchal, η οποία εγκατέλειψε την οικογενειακή παράδοση για να υποστηρίξει τον Ζεμούρ στον πρώτο γύρο.
«Ένας κίνδυνος για την ακροδεξιά είναι ότι θα υπάρξει ένας εσωτερικός πόλεμος για την ανάληψη της ηγεσίας», δήλωσε ο Μπριστιέλ.
«Ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν δεν είναι σπουδαία στην προεκλογική εκστρατεία, είναι πολύ καλή στην οργάνωση του κόμματος. Η δύναμή της ήταν η ικανότητά της να διατηρεί την ενότητα στο εσωτερικό του. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το μέτωπο μπορεί να διαρραγεί χωρίς αυτήν».