Για την ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως από 2 έως 5 ετών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».
Όπως είπε, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.
«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα τρία από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κοροναϊό, τα πέντε ήταν αρνητικά, τα δύο φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κοροναϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα πέντε ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συνδέεται η ηπατίτιδα με τον κοροναϊό;
Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κοροναϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.
«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορωνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.
Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.
Υπουργείο Υγείας: Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στην Ελλάδα
Παρά το γεγονός πως ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα, το υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα ειναι καθησυχαστικό, τονίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη περιστατικό οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί».
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα
Την Μ. Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτηςάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό και στη χώρα μας.
Όπως είπε ο κ. Ζαούτης στην ΕΡΤ «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».
Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.
Παράλληλα, κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.
Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, σημείωσε.