Δυο μήνες παρά τρεις ημέρες μετρά ο πόλεμος στη Ουκρανία. Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 2022 όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα, 57 ημέρες μετά από εκείνο το πρωινό, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι «εξπρές» όπως πολλοί περίμεναν στις αρχές.
Όσο περνάει ο χρόνος και η Ουκρανοί αντιστέκονται, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παίρνει αυτό που θέλει, το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου γίνεται όλο και πιο… πραγματικό.
Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που εξέφραζαν φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να… οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κι αν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει; Αυτό είναι το ερώτημα στα χείλη πολλών διεθνών αναλυτών, με την καταστροφή του ρωσικού πλοίου «Moskva» να αλλάζει τα δεδομένα.
Σημείο καμπής…
Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε το τρίτο μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας που σταθμεύει στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, έχουν έρθει στη δημοσιότητα και ορισμένες φωτογραφίες από την επίθεση, στις οποίες το πολεμικό πλοίο φαίνεται να καίγεται στη μέση της θάλασσας.
Η καταστροφή του «Moskva» θεωρείται ένα μεγάλο σημείο καμπής. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον σε δύο χώρες. Προειδοποιούν μάλιστα πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει πλέον αρχίσει, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες πως πολεμούν εναντίον της Ρωσίας.
Μπορεί λοιπόν το πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα να μετατραπεί… σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο καμπής σε αυτόν τον πόλεμο;
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει δώσει ακόμη πολλές πληροφορίες για το περιστατικό. Αλλά σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τα μέλη του πληρώματος του πολεμικού αυτού πλοίου. Η Ρωσία λέει ότι οι 500 στρατιώτες που βρίσκονταν στο πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια του περιστατικού είναι απολύτως ασφαλείς.
Η Ρωσία διέψευσε, επίσης, τον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι το πολεμικό της ναυτικό εκτόξευσε δύο πυραύλους Neptune εναντίον του ρωσικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπήρξε επίθεση στο πολεμικό πλοίο. Στην πραγματικότητα, το πολεμικό της ναυτικό μετέφερε το πολεμικό αυτό πλοίο σε μια παράκτια περιοχή και στη συνέχεια έπιασε φωτιά, εξαιτίας της οποίας βυθίστηκε στη.
Ωστόσο, μετά από αυτό το περιστατικό, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί σημαντικά και το «Moskva» βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο όλου αυτού του πολέμου.
Πώς λοιπόν το «Moskva» έγινε το σημείο καμπής αυτού του πολέμου;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Προηγούμενη φορά ήταν το 1982, κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή, με τον ίδιο τρόπο, η Αργεντινή κατέστρεψε ένα τεράστιο βρετανικό πολεμικό πλοίο με πυραύλους κατά πολεμικών πλοίων. Εξαιτίας αυτού του περιστατικού, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είχε «χτυπήσει κόκκινο».
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και σήμερα. Το «Moskva» εντάχθηκε στο ναυτικό της Ρωσίας το 1983. Από το 2008, πλέει στη Μαύρη Θάλασσα. Ακόμη και όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, το πολεμικό πλοίο έπαιξε βασικό ρόλο σε εκείνη τη στρατιωτική σύγκρουση.
Μάλιστα, αναλυτές ανέφεραν πως όσο το εν λόγω πολεμικό πλοίο βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε ούτε να σκεφτεί να πολεμήσει τον πόλεμο στην Κριμαία.
To «Moskva» ήταν αρκετά ακριβό. Η τιμή του θεωρείται ότι ανέρχεται σε 62 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι χρειάστηκε μόλις δυο πυραύλους για να το «πνίξει» εύκολα.
Μετά από αυτό το περιστατικό πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται αν η εποχή των πολεμικών αυτών πλοίων έχει τελειώσει.
Η Κίνα διαθέτει σήμερα τον υψηλότερο αριθμό πολεμικών πλοίων στον κόσμο με 777 πολεμικά πλοία. Ακολουθεί η Ρωσία με 605 πολεμικά πλοία, οι ΗΠΑ με 484 και η Κολομβία και η Βόρεια Κορέα με 450. Και το σπουδαίο είναι ότι η Κίνα διαθέτει τα περισσότερα πολεμικά πλοία, αλλά δεν τα θεωρεί πολύ αποτελεσματικά.
Η Κίνα πιστεύει ότι τώρα έχουν πύραυλοι κατά των πολεμικών πλοίων, οι οποίοι μπορούν να εξουδετερώσουν τα επικίνδυνα πολεμικά πλοία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι, η ανάπτυξη τέτοιων πολεμικών πλοίων θα είναι… χάσιμο χρόνου. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα εστιάζει τώρα περισσότερο στην κατασκευή πυραύλων κατά των πολεμικών πλοίων, παρά στην κατασκευή πολεμικών πλοίων.
Ένας άλλος λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα εν λόγω πλοία είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και δεν μπορούν να παραμείνουν κρυμμένα. Εκτός από αυτό, η ταχύτητά τους είναι πολύ χαμηλή. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο που καταστράφηκε ζύγιζε 12.5 τόνους και η μέγιστη ταχύτητά του ήταν 59 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτός είναι κι ο λόγος, για τον οποίο το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας μπόρεσε τόσο εύκολα να το «χτυπήσει» τον στόχο του.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια πολεμικά πλοία ήταν τα πλέον χρησιμοποιούμενα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πριν από αυτό, το τελευταίο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας καταστράφηκε επίσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1941. Το γερμανικό ναυτικό κατέστρεψε ένα πολεμικό πλοίο της Σοβιετικής Ρωσίας. Και αυτή η επίθεση αποδείχθηκε τότε ένα μεγάλο σημείο καμπής στον πόλεμο.
Και θα μπορούσε να είναι έτσι και αυτή τη φορά. Διότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας έχουν αρχίσει να λένε ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει πλέον αρχίσει. Η έναρξη του παγκόσμιου πολέμου θεωρείται όταν περισσότερες από δύο χώρες λαμβάνουν μέρος σε έναν πόλεμο. Και αυτό συμβαίνει σε αυτόν τον πόλεμο.
Έχει ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;
Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες χώρες του κόσμου βοηθούν άμεσα την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν δώσει μέχρι στιγμής στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Εκτός από αυτό, οι ΗΠΑ δίνουν επίσης όπλα στην Ουκρανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει όπλα αξίας 19 δισεκατομμυρίων ρουβλίων στην Ουκρανία.
Και οι χώρες του ΝΑΤΟ βοηθούν επίσης την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δίνει στην Ουκρανία πυραύλους και άλλα επικίνδυνα όπλα. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει στην Ουκρανία 800 αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, συστήματα αεράμυνας και άλλα όπλα. Και αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 30 χώρες εξοπλίζουν την Ουκρανία.
Ενώ ακόμα και χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ουσιαστικά, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πολλές χώρες έχουν «μπει» σε αυτόν τον πόλεμο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία λέει τώρα ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει…