Υπολογισμοί του Center for Research on Energy and Clean Air – CREA (Κέντρου για την Έρευνα στην Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα), αποτυπώνουν κάτι που δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομικός αναλυτής για το καταλάβει: η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να γεμίζει τα ταμεία της Ρωσίας.
Μπορεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να έχουν παρθεί αποφάσεις για κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, αλλά η ενεργειακή εξάρτηση χωρών της ΕΕ από τη Ρωσία παραμένει.
Με βάση τους υπολογισμούς του ερευνητικού οργανισμού CREA, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ έχει καταβάλει στη Ρωσία περίπου 38.525.172.680 ευρώ για ενέργεια.
Περίπου 25 δισεκατομμύρια για το ρωσικό αέριο, 13 δισεκατομμύρια για το ρωσικό πετρέλαιο και 803 εκατομμύρια για τον ρωσικό λιθάνθρακα. Αν κάποιος κάνει τη διαίρεση, αυτό δείχνει ότι περίπου 7.000 ευρώ ρέουν από την Ευρώπη στη Ρωσία κάθε δευτερόλεπτο.
Μάλιστα, το Κέντρο για την Έρευνα στην Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα έχει «ανεβάσει» στο Twitter ένα live μετρητή για το πόσα χρήματα δίνει η ΕΕ στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα.
Δείτε τον live μετρητή
Θα γίνει ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία;
Δεν υπάρχει ομοφωνία στα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι σε μια πιθανή απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών πόρων, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στην El Pais την Παρασκευή.
«Δεν μπορώ να σας δώσω την ημερομηνία. Από όσο γνωρίζω, η πρόταση δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι, αν και υπάρχουν επιλογές για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, ωστόσο δεν υπάρχει ενότητα σε καμία από τις προτάσεις», εξήγησε ο Μπορέλ μετά από ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορούσε να εγκριθεί ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα κάλυπτε το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει. Αυτή είναι πολιτική υψηλού επιπέδου. Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει δώσει ακόμη οδηγίες για την επιβολή φόρου ή απαγόρευσης στις εισαγωγές (σ.σ. ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου)», πρόσθεσε. «Υπάρχουν χώρες – μέλη, και ξέρετε ποιες, που κατέστησαν σαφές ότι θα ασκούσαν βέτο. Εάν συμβαίνει αυτό, δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση ομόφωνα, είτε σας αρέσει, είτε όχι».
«Αλλά δεν χρειάζεστε ενότητα για να προσφερθεί κάποιος εθελοντικά να ενεργήσει σύμφωνα με το σχέδιο», σημείωσε ο Μπορέλ.
«Μπορεί μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν να ενεργήσουν σύμφωνα με μια συλλογική απόφαση που δεν θα είναι επίσημα απόφαση της ΕΕ. Και να θυμάστε, η Ρωσία κερδίζει πολύ περισσότερα από το πετρέλαιο, παρά από το φυσικό αέριο. Η μείωση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική».