ΚΙΝΑΛ: Ο γρίφος της επόμενης ημέρας

Προβληματίζει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη το ζήτημα των μετεκλογικών συγκλίσεων - Προετοιμασία με το βλέμμα στο φθινόπωρο

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου εμφανίστηκε στην οθόνη του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, που βρισκόταν στην Αργεντινή προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, ο αριθμός του τηλεφώνου της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής θέλησε να ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος για ένα περιστατικό που υπήρξε, λίγο νωρίτερα, σε ένα από τα πάνελ του Φόρουμ των Δελφών, με πρωταγωνίστρια την ίδια και τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Μια αναφορά του κ. Σκανδαλίδη στο θεωρητικό ενδεχόμενο οι κάλπες της απλής αναλογικής να βγάλουν κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος εκτιμήθηκε από την κυρία Γιαννακοπούλου ως κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. «Είσαι εκτός γραμμής» φέρεται να είπε στον κ. Σκανδαλίδη προκαλώντας την έκπληξη των παρευρισκομένων στο πάνελ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠαΣοΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τον κ. Σπυρόπουλο για να έχει μια πλήρη εικόνα τού τι συνέβη. Η όλη ιστορία έμεινε εκεί καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, ωστόσο είναι ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κεντροαριστερός φορέας στο ζήτημα των μετεκλογικών συγκλίσεων.

Η συμπόρευση

Αν το ενδεχόμενο σύμπλευσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί φουρτούνες, κάθε σκέψη συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί επικίνδυνες εσωκομματικές τρικυμίες, καθώς τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα παραμένουν ισχυρά.  Η θετική ψήφος Λοβέρδου, Κεφαλίδου και Γιαννακοπούλου στην άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει.

Στην ηγετική ομάδα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συνέχιση όλης αυτής της συζήτησης που, ανεξάρτητα από την οπτική περί μετεκλογικών συνεργασιών, αρχίζει και καταλήγει στο ίδιο σημείο. Στα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης, που όπως εκτιμάται θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μετεκλογική συμπεριφορά των κομμάτων.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα λάβει το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής και αν θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις: ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και από δικομματικό γίνεται τρικομματικό. «Τώρα παλεύουμε για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, τα υπόλοιπα στην ώρα τους» αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει πολιτευθεί με σημαία του τον ρεαλισμό. Γνωρίζει ότι η διατήρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος, που μετά από μια κάμψη φαίνεται να επανέρχονται στα επίπεδα του 14-15%, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι μονομάχοι του σημερινού δικομματισμού εντείνουν την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει στην εκλογική κοίτη το τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων που δείχνουν να στρέφονται προς το ΠαΣοΚ και αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να διατηρήσει τον ηγεμονικό του ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς.  Υπάρχει απάντηση;

Στην περιφέρεια

Τα στελέχη του κόμματος που εξορμούν στην περιφέρεια στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης έχουν γίνει αποδέκτες αισιόδοξων μηνυμάτων. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, πρόσωπα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί επανέρχονται και το κυριότερο, στις φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις είναι εμφανής ο περιορισμός των «άσπρων κεφαλιών». Η παρουσία των νέων ανθρώπων είναι μεγάλη και τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, «το κόμμα δείχνει σημάδια ζωής στις ηλικίες 18-25».

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτή η κινητικότητα να μετατραπεί σε εκλογική δυναμική. «Οι εκλογές δεν κερδίζονται με ατάκες στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά με δουλειά στην κοινωνία» είναι η μόνιμη επωδός του κ. Ανδρουλάκη προς τους επιτελείς τους. Θα πρέπει, επομένως, να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρξε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Κινητοποίηση

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην προσπάθεια των υποψήφιων βουλευτών, δεν υπήρχε η υποστήριξη ενός οργανωμένου εκλογικού μηχανισμού από το κόμμα. Μέσα από τη διαδικασία της αυτοοργάνωσης επιδιώκεται και αυτός ο στόχος που μπορεί να φαντάζει καθαρά οργανωτικός, αλλά η σημασία του είναι καθοριστική. Φάνηκε αυτό στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η κινητοποίηση πλήθους νέων ανθρώπων που θεώρησαν ότι είναι η ευκαιρία και η στιγμή να πάρουν το τιμόνι του κόμματος στα χέρια τους είναι αυτή που έδωσε το σημαντικό, και για τους αντιπάλους του μη αναμενόμενο, προβάδισμα στον κ. Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την ηγεσία.

Οι εκλογές της 8ης Μαϊου

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στις εκλογές που θα γίνουν στις 8 Μαΐου για την ανάδειξη των νέων οργανώσεων του κόμματος που, αμέσως, θα τεθούν σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Τα ψηφοδέλτια και η άρνηση Μανιάτη

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαίνεται να οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Η επιθυμία του κ. Ανδρουλάκη είναι η, υπό τον Β. Αργύρη, επιτροπή των ψηφοδελτίων να είναι σε θέση να κάνει την εισήγησή της περί τις 15 Ιουνίου.

Οι επαφές με στελέχη που η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να είναι υποψήφιοι συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία των κ.κ. Ανδρουλάκη και Αργύρη με τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σήμερα θα είναι κεντρικός ομιλητής στο προσυνέδριο του ΠαΣοΚ για την ενέργεια, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.

Ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος ούτε και να συμμετέχει στα καθημερινά δρώμενα ενός κόμματος. Η απόφασή του να παραμείνει αφοσιωμένος στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα είναι αμετακίνητη. Οι συζητήσεις πάντως έγιναν σε καλό κλίμα και η Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί έναν τρόπο αξιοποίησης του κ. Μανιάτη στο πλαίσιο της εικόνας επανασυσπείρωσης των δυνάμεων του χώρου την οποία επιδιώκει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.